Fischer je přesvědčený, že strany nový kabinet řídit nebudou

Praha - Úřednická vláda, která se v pátek ujme zhruba na půl roku vedení státu, bude své úkoly konzultovat s politickými stranami, na základě jejichž dohody vznikla. Podle premiéra Jana Fischera si ale zachová jistou míru autonomie. Fischer je přesvědčen, že kabinet strany řídit nebudou. Vládní agenda bude totiž podle něj pro politiky z velké části nezajímavá. „Vláda bude řešit z valné věci nepolitické úkoly, a proto nebude pro politiky zajímavé, aby nad námi stáli a tahali za provázky. Témata, kde se mohou prosazovat odlišná politická stanoviska stran, například základní parametry rozpočtu na příští rok, samozřejmě s politickými stranami musíme diskutovat, ale tomu by se neměl nikdo divit, bude to jejich rozpočet,“ řekl.

Některá důležitá rozhodnutí nechá Fischer až na svých nástupcích. Týká se to i sporného tendru na likvidaci ekologických škod ve výši 120 miliard korun. Dodal, že jeho vláda bude postupovat striktně podle zákona, podle svého nejlepšího přesvědčení a velmi technokraticky.

Zásadní změny v práci vlády podle Fischera nenastanou, rozhodování budou nicméně zřejmě pomalejší, a to kvůli apolitičnosti kabinetu. „Pokud jsou členy standardní povolební vlády političtí lídři koaličních stran, může mít samozřejmě jednání větší spád, o řadě věcí jsou schopni se dohodnout na místě,“ uvedl.

Fischer nezapřel, že přišel do vlády z čela Českého statistického úřadu, kam se po vládním angažmá chystá vrátit. Za nejdůležitější vládní návrh považuje návrhy řešící ekonomickou krizi. Rád by také, aby se ještě před zánikem této sněmovny podařilo projednat návrh zákona o sčítání lidu, bytů a domů v roce 2011.