Holčička odložená do babyboxu se vrátila k matce

Ostrava - Půlroční Barborka, kterou její osmnáctiletá matka Aneta Tokarčíková z Havířova na Karvinsku odložila koncem ledna do babyboxu, se vrátila k matce. Podle rozhodnutí havířovského okresního soudu si ji matka vyzvedla v dětském centru. Jde o druhé dítě odložené v Česku do babyboxu, které se vrátilo zpět k matce. V ústavní péči strávila Barborka čtvrt roku.

Matku policie vypátrala v souvislosti s řešením jiného případu. Policie celostátně hledala jejího tehdejší přítele a otce dítěte. Mladá žena tvrdila, že Barborku odložila v nouzi. Dítě se pak snažila získat zpět. Soud ale dvakrát její žádosti zamítl a prodloužil předběžné opatření, kterým byl kojenec svěřen do péče zařízení Domeček. Důvodem byl především fakt, že Tokarčíková nesplňovala všechny podmínky a neměla pro dítě dostatečné zázemí.

Situace se změnila až dnes. Soud netrval na tom, aby byl pobyt dítěte v kojeneckém ústavu prodloužen. Havířovská radnice, která zastupovala zájmy holčičky, se vzdala práva na odvolání a souhlasila, aby se dítě vrátilo zpět k matce.

Ta jezdila za svou dcerou do dětského centra Domeček pravidelně. Tentokrát ale šla s jistotou, že domů odjedou společně. Po necelé půlhodině se opravdu objevila před dveřmi s Barunkou v náručí. „Jsem zase její matka a mám jistotu, že mi ji nevemou,“ zářila.

Aneta Tokarčíková se svojí dcerou našly dočasný úkryt v Azylovém domu v Ludgeřovicích. Tam budou moci zůstat, dokud si matka nenajde nové bydlení.

Bez matky bylo děvče od 26. ledna. Protože u sebe nemělo žádné doklady, dali mu lékaři jméno Zorka podle jména kalendáři.