V Mikulově se bude jednat o silnici R52

Mikulov - V Mikulově budou jednat jihomoravští radní o rychlostní silnici R52. K jednání je mimo jiné donutilo oznámení rakouské strany, že jejich A5 bude u českých hranic už v roce 2013. Peníze na dostavbu dálnice A5, která se v Mikulově na Břeclavsku napojí na připravovanou českou rychlostní silnici R52, už vyčlenila rakouská vláda v rámci protikrizových opatření a plánovaných investic do infrastruktury. U nás stavba R52 ještě vázne.

Přípravy R52 provází od počátku řada sporů a žalob. Trasa na Mikulov počítá s tím, že se až k rakouským hranicím prodlouží čtyřproudová R52 vedoucí z Brna. Ta nyní končí u Pohořelic, odkud pokračuje v každém směru jen jeden pruh. Kraj a Ředitelství silnic a dálnic chce R52 postavit přes ekologicky cennou oblast Pálavy, proti se staví některé obce na její trase i ekologická sdružení. Podle nich by bylo lepší obě země propojit přes Břeclav, kde už dálnice vede, ale uvedenou variantou se od začátku úřady nezabývaly. Žádosti o výmaz silnice z územního plánu nyní čekají na projednání u Ústavního i Nejvyššího správního soudu. Nová silnice je ale kvůli vzrůstajícímu provozu velmi potřebná.

Ekologická sdružení tvrdí, že by stavba rychlostní silnice přes Mikulov porušila cenné ekosystémy pod Pálavou a kolem Novomlýnských nádrží.

Telefonát Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Vedení Jihomoravského kraje chce, aby byly během tohoto roku definitivně dohodnuty trasy, po kterých povedou rychlostní silnice R52 a R43 do Rakouska a do Pardubického kraje.