Prodloužený víkend bude teplý, ale deštivý

Praha - O prodlouženém víkendu nás čeká teplé počasí, na mnoha místech ale budou dešťové přeháňky nebo bouřky. Dnes odpoledne bude polojasno až skoro jasno, studenou frontu totiž vystřídá od západu fronta teplá, za kterou k nám začne od jihozápadu proudit teplý vzduch - odpolední teploty by se proto měly vyšplhat na 16 až 20 °C. Zítra by mělo být mnohem tepleji, meteorologové předpovídají teploty v rozpětí 21 až 25 °C. Zpočátku má být polojasno nebo oblačno a dešťové přeháňky nebo bouřky by měly být pouze ojediněle. Od jihozápadu ale budou srážky během dne přibývat.

Podobný ráz počasí nás čeká i v sobotu, teploty by měly být asi o stupeň nižší a srážky i bouřky budou častější. V neděli pak má být nejtepleji, teploty by se na Moravě mohly vyšplhat až na 26 stupňů. Přes Česko ale bude postupovat zvlněná studená fronta, v západních Čechách se proto budou teploty pohybovat jen kolem 18 stupňů. V průběhu dne budou přibývat přehánky a bouřky. Od pondělí do středy to vypadá na oblačné počasí, místy s přeháňkami nebo bouřkami a teploty by se měly pohybovat v rozpětí od 19 do 23 stupňů.

Vodáky čekají o víkendu ideální podmínky

Pokud se prodloužený víkend rozhodnete strávit na vodě, čekají vás ideální podmínky. Většina řek totiž nabízí dobré podmínky pro splouvání a vodákům už nehrozí takové nebezpečí kvůli zvýšené hladině toků jako v minulých dnech. Splavné jsou většinou všechny velké řeky a díky dostatku vody mohou vodáci splouvat i některé horní toky, uvedl Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Z hor stále stéká dostatek vody. Labe je díky tomu splavné od Vrchlabí a Jizera od Jablonce nad Jizerou. Rovněž Úpu mohou vodáci splouvat od Bohuslavic pod Trutnovem. Na Šumavě je splavná Otava od soutoku Vydry a Křemelné a o víkendu mohou turisté splouvat i Vydru mezi Modravou a Antýglem. Na jihu Čech se vodáci mohou vydat na horní tok Vltavy, který je sjízdný z Horní Vltavice. Na Vltavě mohou lidé bez obav pokračovat dále od Vyššího Brodu.

Berounku, Ohři i Lužnici si lidé užijí po celém toku, podle Jančara se při sportovním výkonu za tři sváteční dny dají sjet celé. Na Berounce se v sobotu vodáci mohou zúčastnit tradičního Plzeňského vodáckého maratonu. Sázavu si lidé budou moct vychutnat až pod Stvořidly, na horním toku není dostatek vody. Krásná, i když kratší místa se dají splouvat na Radbuze, Úhlavě a Ploučnici. Romantická místa si lidé užijí také na dolním toku Odry, Dyji pod Znojmem nebo Bečvě. V Jeseníkách na Moravu se lidé mohou vypravit pouze od Hanušovice.

Na své si přijdou i nadšenci, kteří se za vodou vypraví do zahraničí, například na tatranské řeky na Slovensko, kde jsou nyní ideální podmínky pro vodáky. Dostatek vody je i na rakouských tocích a za romantickými řekami se lidé mohou vydat i do Polska.

Pokud raději trávíte volno v lesích, můžete se vypravit na lov některých jarních druhů hub, tento týden začaly růst hlavně májovky, které se vyskytují na okrajích lesů nebo v trávnících, a objevily se i žampiony. Letos na jaře však bylo poměrně brzy velmi teplo a sucho, zřejmě proto roste hub méně než loni. Nynější nižší teploty a déšť by mohly na růst hub působit příznivěji, objevit se mohou i závojenky.

  • Vodáci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/838/83794.jpg
  • Houbař autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/420/41954.gif