Ministerstvo zahraničí je ochotné ušetřit halíře na talíře

Praha - Ministr zahraničních věcí Jan Kohout je jedním ze dvou vicepremiérů nové, úřednické vlády. Její roli připodobnil v Otázkách Václava Moravce k roli, kterou má Česká republika v rámci předsednictví Radě EU - hlavním vládním úkolem je hledání konsenzu mezi hráči. Nabídku stát se členem vlády chápe jako službu České republice a je připraven se s úkoly, které s jeho působením souvisí, poprat. Například škrtat v rozpočtu svého ministerstva při sestavování rozpočtu ČR pro příští rok. „Jak se říká - halíře dělají talíře,“ řekl žertem v souvislosti s tím, že pozice náměstka, kterou dosud na ministerstvu zastával, zůstane neobsazena.

Ministr financí Eduard Janota uvedl, že návrh schodku rozpočtu nesmí překročit 150 miliard korun, což pro většinu resortů bude znamenat výrazné škrty. Podle Janotových představ by každý měl v příštím roce ušetřit deset procent svých výdajů.

„Úkolem vlády je předložit rozpočet, který bude realistický a nebude zadlužovat tuto zemi … Situace se dotkne všech,“ počítá s oběťmi při nepřekročení mantinelu schodku i Jan Kohout.

Kohout o vládě: Tato vláda vznikla na půdorysu politické dohody. Naši roli bych připodobnil roli, kterou máme v rámci předsednictví. Naším úkolem je snažit se najít konsenzus mezi 27 hráči, kteří často přicházejí s protichůdnými zájmy nebo pohledy. Úkolem vlády pana Fischera je obdoba této role.

Ministerstvo zahraničí rozpočet nespasí, pomoci ale může

„Nemyslím, že zrovna ministerstvo zahraničních věcí bude tím, kdo by státní rozpočet spasil, nicméně jsme připraveni hledat i v rámci našeho rozpočtu úspory,“ dodal. Ty je třeba najít především v systému, domnívá se Kohout.

„Zastavíme některé investice v budoucnosti, omezíme servisní služby, celkově se budeme chovat výrazně úsporněji, ale varianta, že bychom zavírali zastupitelské úřady, je jednou z posledních, stejně jako krácení mezd našich pracovníků,“ naznačil, kde nejdříve začne úřad se šetřením.

V Lógaru se škrtů bát nemusí

Škrty by se podle Kohoutových slov neměly dotknout ani zahraničních misí. Zhruba 80 milionů korun dává jeho resort do provinčního rekonstrukčního týmu v jihoafghánské provincii Lógar, kde spolu s 75 vojáky působí i 12 civilních expertů ministerstva zahraničí.

„Bylo by vhodné mít víceleté plánování našich misí a prospěšné by bylo snížení počtu našich angažmá v různých místech Afghánistánu,“ naznačil ale, jakým směrem by se podle něho měla ubírat diskuse o zahraničních misích, které jsou oblíbeným tématem politické diskuse.