Lisabonská smlouva čeká na podpis prezidenta Klause

Praha - Souhlas s Lisabonskou smlouvou o reformě Evropské unie, který už prošel oběma komorami Parlamentu, její faktickou ratifikaci Českem ještě neznamená. Chybí totiž podpis prezidenta. A Václav Klaus bude čekat na výsledek ústavní stížnosti, kterou chce podat skupina senátorů ODS. Prezidentův postoj v Otázkách Václava Moravce potvrdil jeho tajemník Ladislav Jakl. To se ale některým politikům nelíbí a např. mezi senátory ČSSD se objevil názor na možnou obžalobu prezidenta republiky z velezrady.

Prezident Klaus odmítá tlaky na ratifikaci smlouvy 

Ústavní stížnost chtějí senátoři podat v nejbližších dnech. Prezident tak získá několik měsíců a tlaky ze strany zastánců Lisabonu, že by měl smlouvu neprodleně ratifikovat, odmítá. Podle vicepremiéra a ministra zahraničí Jana Kohouta je ale hlasování obou komor dostatečně projevenou vůlí nejen Parlamentu, ale i vlády. Současný kabinet zatím žádné mimořádné kroky nechystá.

O radikálních krocích ale uvažují někteří senátoři za ČSSD. Jak napsal server Týden. cz, bylo by možné prezidenta žalovat z velezrady, popřípadě mu odebrat pravomoce. Myslí si to místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková. „Prezident je součástí moci výkonné a ta je podřízena moci zákonodárné. Jestliže prezident nekoná v souladu s ústavou a nerespektuje rozhodnutí moci zákonodárné, a ta je odvozena od vůle lidu, tak by bylo možné to kvalifikovat jako velezradu,“ prohlásila.  

O Lisabonu bude řeč i na červnovém summitu unie v Bruselu

Od něj si Češi slibují, že vylepší pošramocenou pověst předsednictví. Vyjednat by se zde měly totiž záruky pro Irsko, před druhým referendem. „To by musely nastat velké komplikace, které v tuto chvíli nemáme nijak indikovány, čili já jsem přesvědčen o tom, že to bude jeden z úspěchů, který se nám podaří,“ konstatoval ministr zahraničních věcí Kohout.

Skepticky se na poskytnutí záruk výměnou za irské ano Lisabonské smlouvě dívají její odpůrci, včetně prezidenta. „Ta hra o zárukách je jen forma nátlaku na svobodné irské občany,“ prohlásil tajemník prezidenta Jakl.

Otázkou je, kdo povede summit za Českou republiku

Hladký průběh evropského jednání korunovaný úspěchem ještě může zhatit právě prezident. Stále totiž není jasné, kdo bude červnový summit za Česko vést. Bývalý premiér Topolánek a podle něj i zbytek unie chce v čele vidět premiéra Fischera. Podle vicepremiéra Bartáka je hlavní část programu na exekutivě, přítomen by tedy měl být premiér. Připouští i další variantu, že by do Bruselu jel zároveň i prezident.