Soud potvrdil Železnému dvouletou podmínku, pokutu platit nemusí

Praha - Europoslanec a bývalý ředitel televize Nova Vladimír Železný dostal za krácení daní při dovozu obrazů z ciziny s konečnou platností dvouletý podmíněný trest se čtyřletým odkladem. Rozhodl o tom odvolací pražský Vrchní soud, který ale Železnému zároveň zrušil peněžitý trest pět milionů korun. Stejný podmíněný trest původně dostal i spoluobviněný Čechoameričan George Novotný, i v jeho případě odvolací soud potvrdil výši trestu z roku 2007. Dnešní rozhodnutí je pravomocné, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Železný dnes po příchodu k soudu uhýbal před přítomnými novináři a vyžádal si líčení bez jejich přítomnosti. Odmítl usednout na lavici obžalovaných, dokud poslední novináři a kamery neopustí soudní síň. Přítomní zástupci médií tedy opustili sál, až poté Vladimír Železný předstoupil před soud. Celou dobu uhýbal objektivům kamer a fotoaparátů.

Železný s Novotným podle prvoinstančního soudu jednali s úmyslem krátit clo a DPH. Peněžitý trest europoslanci městský soud uložil za to, že se s pomocí Novotného snažil získat majetkový prospěch. Při hlavním líčení se sice podle prvoinstančního senátu ukázalo, že žádné clo nevzniklo a že byla uvalena jen DPH, muži to podle závěrů soudu ale nevěděli. Obžaloba mluvila o téměř sedmimilionovém daňovém úniku, podle městského soudu však vznikla státu škoda zhruba o milion korun nižší. Někdejší právníci Železného přitom údajně dlužnou sedmimilionovou daň zaplatili krátce poté, co byl Železný před zhruba osmi lety obviněn.

Bývalý šéf Novy vinu popírá

Železný od počátku obvinění odmítal. Obžaloba se týká dvou transakcí s cennými obrazy v roce 1998. V prvním případě koupil podle žalobce Železný v londýnské aukční síni pět obrazů od Emila Filly, Andreje Nemese či Alfreda Justitze. Do Česka je ale podle obžaloby dopravil Novotný jako svůj osobní majetek, který dováží při stěhování do ČR. V takovém případě prý byl od cla a daní osvobozen. Železný ale tvrdil, že obrazy v cizině vydražil Novotný, on prý díla zaplatil převodem z účtu až po koupi v Česku. Druhý bod obžaloby souvisí s obrazem Jákobův žebřík od Marka Chagalla, který Železný získal za 750.000 dolarů v americké galerii a uložil ho v depozitáři ve Švýcarsku. Bývalý šéf Novy již dříve uvedl, že o obraz časem ztratil zájem, a s Novotným se proto dohodl na výměně za jiná díla. Při dovozu Chagalla do ČR byl podle Železného jeho majitelem Novotný.

Železný je stíhán ještě v dalších kauzách, kvůli údajnému poškozování věřitele a dalšímu údajnému krácení daní. Novotný v jiném případu čelí obžalobě z vydírání, ze zpronevěry obrazů a z nedovoleného ozbrojování.

Šéf hnutí Libertas.cz Vladimír Železný
Zdroj: ČT24