Fischer chce řádně a bez otřesů dokončit české předsednictví

Praha - Čerstvý premiér a předseda Evropské rady Jan Fischer dnes vystoupil se svým prvním projevem na Konferenci výborů pro evropské záležitosti parlamentů EU. Při první příležitosti oslovit politiky parlamentů sedmadvacítky zdůrazňoval, že udělá vše pro úspěšné dokončení českého předsednictví. Vyjádřil snahu navázat na úpěchy dosavadního předsednictví vlády Mirka Topolánka (ODS).

„Toto je moje první příležitost, kdy k vám mohu promluvit coby premiér předsednické země. Ujišťuji vás, že mojí hlavní starostí je řádně a bez otřesů dokončit české předsednictví a hladce navázat na jeho efektivní vedení vládou předchozí. Dobře si uvědomujeme, že naše domácí starosti nesmějí ohrozit chod půlmiliardového společenství, a proto už od té doby, kdy jsem byl designován coby předseda vlády, probíhá hladké předávání kompetencí na nové ministry,“ ujišťoval Fischer přítomné.

Premiér Jan Fischer:

„Cítím velký závazek vůči všem občanům sedmadvaceti členských zemí, aby střídáním vlád zde v České republice nebyla ochromena akceschopnost unie a abychom navázali na vše dobré dosavadního průběhu českého předsednictví.“

V ekonomické sféře označil za jasnou prioritu boj s dopady hospodářské krize. Spolu s pokračováním v přímých dotacích zemím, které se potýkají s potížemi s platební bilancí, je podle Fischera nutné dlouhodobě rozvíjet infrastrukturu a podporovat podnikatelskou aktivitu. Fischer také považuje za prospěšné obnovit důvěryhodnost úvěrů.

Evropská unie si má podle Fischera uvědomit svou klíčovou roli v globální politice a dostát své roli světové ekonomické i politické velmoci. Hlavním prostředkem unie má být nabídka privilegovaného partnerství a spolupráce. Za druhou významnou oblast považuje Fischer východní Balkán a jeho potenciál spolupráce s Evropskou unií.

Premiér vytkl také téma kooperace unie a administrativy nového prezidenta USA Baracka Obamy. „Spolupráce a porozumění mezi Spojenými státy a Evropskou unií jsou klíčové pro stabilitu celé planety,“ uvedl Fischer.