Inteligentní omezovače rychlosti zklidní spěchající Brity

Londýn – V blízké budoucnosti zřejmě nebude možné překročit v Londýně a posléze ani ve zbytku Spojeného království maximální povolenou rychlost. Britská vláda totiž chce nainstalovat do vozidel inteligentní omezovače rychlosti, které znemožní řidiči jet rychleji, než je povoleno. Informoval o tom internetový portál Mail Online. Takzvaný integrovaný systém na sledování rychlosti (ISA), pracující na bázi GPS navigace, se začne v praxi zkoušet letos v létě. Bude nainstalován do několika vozidel jezdících po Londýně, včetně taxíku a autobusu.

ISA by měl být schopen určit přesnou polohu vozidla a v případě potřeby omezit jeho rychlost podle limitů platných pro silnici, na které se vozidlo nachází. Britská vláda hodlá pomocí podobných inovací zvýšit bezpečnost silničního provozu. Systém by v budoucnu mohl být montován do všech vozidel. Potom by řidiče buď při překročení limitu upozornil na překročení pravidel, nebo vozidlo sám zpomalil.

„Tato nová technologie pomůže řidičům vyvarovat se zbytečných pokut za nepatrné překročení povolené rychlosti a zároveň ušetří lidské životy,“ uvedl Chris Lines, vedoucí oddělení bezpečnosti londýnského dopravního podniku (TfL). Podle oddělení bezpečnosti TfL může nehodovost klesnout až o deset procent.

Systém vyvinula dánská firma Technolution. V současné době je pokryto území uvnitř velkého londýnského dálničního okruhu. Vláda však zvažuje, že nechá zmapovat všechny silnice v zemi. V jednání je prý také zakázka londýnské radnice na 300 jednotek ISA v hodnotě 400.000 liber (téměř 12 milionů korun).

Kritici systému jej považují za narušení svobody motoristů, které může ve výsledku bezpečnosti silničního provozu spíše uškodit než pomoci. Paul Biggs z Asociace britských motoristů tvrdí, že řidiči „přestanou dávat pozor“.