Vietnamci měli výrobou falešných cigaret připravit stát o 150 milionů

Praha - Protikorupční policisté zadrželi minulý týden ve spolupráci s celníky sedm Vietnamců, které obvinili z nelegální výroby a distribuce cigaret. Vietnamci svou činností měli stát připravit o víc než 150 milionů korun. Všichni muži jsou ve vazbě, za krácení daně jim hrozí 5 až 12 let vězení. Policisté při úterní akci Zoom zadrželi celkem 38 lidí, nevylučují proto, že obviněných přibude.

Organizovaná skupina prý dopravovala z Vietnamu a Číny do Česka surové tabákové listy, které nepodléhají spotřební dani. Na různých místech po republice pak z listů vyráběla cigarety. Tabákové výrobky skupina prodávala především v tržnicích, část z nich také vyvážela do Německa. Postavení členů ve skupině mělo organizovanou strukturu: někteří přepravovali tabákové listy, další je řezali, jiní vyráběli cigarety nebo je distribuovali. Nelegální dílny se nacházely v okolí Prahy, Chebu či Plzně. Na jednom místě fungovala řezačka listů, jinde výrobní linka cigaret nebo sklad.

Při zadržení údajných pachatelů policisté zajistili 9,5 milionu kusů cigaret a stroje na jejich výrobu, 15 tun tabáku, několik set tisíc cigaretových kolků, sedm aut, tři miliony korun, dále pět kilogramů marihuany a zařízení na její pěstování. Linka na výrobu cigaret dokázala podle policejních techniků zhotovit 2 500 kusů cigaret za minutu.

Vietnamci prý takto vyráběli celkem 19 druhů cigaret, převládala značka Marlboro. Tabák byl přitom ve všech druzích zcela totožný. Prodejcům falešné cigarety prodávali zhruba za poloviční cenu. Kolik peněz takto vydělali, celníci zatím netuší. Podle odhadů vyrobila jen linka v Dobřanech na Plzeňsku až 100 milionů kusů za půl roku. Kvalita padělků přitom byla velmi dobrá, což v minulosti nebývalo zvykem: „To, co vyráběli dříve, to by zkušený kuřák poznal, že to není originál, třeba Philip Morris,“ uvedl Milan Král z protikorupční policie.

I přes úspěšný zásah policistů výroba padělaných cigaret v Česku nekončí. Podle Milana Poulíčka z Generálního ředitelství cel se předpokládá, že je v Česku ještě minimálně jedna nelegální výrobna. Bližší informace ale s ohledem na vyšetřování nechtěl uvést.

Pracovník celní správy
Zdroj: ČT24
Vydáno pod