Lidovci jsou proti vyvlastňování pozemků pod letišti

Praha - Lidovci zásadně odmítají úpravu novely zákona o civilním letectví, kterou navrhl poslanec KSČM Pavel Hojda. Návrh řeší situaci, kdy například letištní budova nebo dráha stojí na cizím pozemku a majiteli letiště se nepodaří dohodnout se s vlastníkem pozemku. V takovém případě podle Hojdy může stavební úřad zřídit věcné břemeno a odškodnit vlastníka podle zákona o vyvlastnění. Lidovcům ale podle svého předsedy Jiřího Čunka vadí právě to, že by jinými slovy šlo právě o vyvlastnění.

Čunek deníku Právo řekl, že poslanci KDU-ČSL změnu zákona o civilním letectví nepodpoří. „Podle mě je to nějaká lobbistická snaha. Koho všeho, to nevím, ale určitě to není jen tak. To určitě vypracovala nějaká lobby,“ myslí si Čunek. „Naše výhrady k němu jsou zásadní, protože tady dochází k bezprecedentnímu průlomu do vlastnického práva. To znamená, že vlastníci pozemků budou vydáni všanc rozhodnutí Úřadu pro civilní letectví, který je speciálním stavebním úřadem pro tyto letecké stavby,“ dodal šéf lidovců.

Také sněmovní hospodářský výbor navrhuje, že pokud se majitel letiště nedohodne s majitelem pozemku, může stavební úřad nařídit vznik věcného břemena. Za toto věcné břemeno by pak vlastník pozemku dostal náhradu podle zákona o odškodnění. Současně skupina poslanců ODS předložila pozměňovací návrh, který tento problém rovněž řeší zřízením věcného břemene. Jejich návrh podle Hojdy navíc stanovuje ochranná pásma kolem letišť, která dříve platila, ale zrušila je novela stavebního zákona.

Podle Hojdy návrh vypracovalo ministerstvo dopravy a on si jej osvojil. Jde prý o kompromis mezi zájmy provozovatelů letišť a majitelů pozemků. „Nemáme zájem, aby byli poškozeni vlastníci pozemků, ale také nemáme zájem, aby byla likvidována letiště, která jsou dlouhodobě v provozu,“ zdůraznil. Novelu zákona o civilním letectví by měli poslanci schvalovat ještě tento týden.

Vydáno pod