V Libereckém kraji letos přibylo policistů na silnicích

Liberec – Na silnicích Libereckého kraje přibylo letos policejních hlídek. Pořádek přímo v terénu totiž nově hlídají i lidé ze skupiny dopravních nehod, kterým ubyla práce. Řidiči totiž od 1. ledna nemusejí na policii ohlašovat lehčí havárie bez zranění, při nichž škoda na jednom vozidle nepřesahuje sto tisíc korun. Řekla to jablonecká policejní mluvčí Ludmila Knopová. Ze začátku roku v regionu přesto výrazně přibylo smrtelných nehod. Nyní se ale policisté chlubí i některými úspěchy.

Policistům se podařilo na Jablonecku v pondělí odhalit dva nebezpečné opilé řidiče. V noci na úterý zastavili v Nemocniční ulici v Jablonci nad Nisou šedesátiletého muže bez řidičského průkazu v „žigulu“ VAZ 2101. Dechovým přístrojem mu naměřili 2,18 promile alkoholu, což odpovídá zhruba osmi naráz vypitým pivům. V pondělí odpoledne zase přistihla jablonecká policejní hlídka na rušné silnici I/14 ve Smržovce sedmašedesátiletého řidiče Škody Felicia s 2,85 promile v dechu. Oběma motoristům hrozí až rok vězení.

Na Liberecku je ve skupině dopravních nehod přes 20 policistů a také oni vyšetřují letos méně havárií než loni. „Nečekají samozřejmě na práci v kancelářích. Nasazujeme je například do nočních hlídek nebo na dopravně bezpečnostní akce. Podílejí se také na zajištění pořádku při fotbalových zápasech a dalších sportovních akcích,“ dodala liberecká policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Na Semilsku se policisté ze skupiny dopravních nehod zapojují v posledních měsících nejen do hlídkové služby, ale také do opatření proti zlodějům aut. „Ve skupině dopravních nehod máme deset policistů. Ohlášených havárií výrazně ubylo, je pro ně ale dost jiné práce,“ konstatoval velitel dopravní policie na Semilsku Milan Čermák.

Na Českolipsku slouží ve skupině dopravních nehod 15 policistů. „Vyšetřují méně nehod než loni a využíváme je hlavně na preventivní dopravní akce, jejichž smyslem je větší bezpečnost silničního provozu,“ řekla českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková.

Vydáno pod