Klaus navrhuje, aby červnový summit EU vedl Fischer

Praha - Prezident Václav Klaus dnes na Pražském hradě jednal s novým premiérem Janem Fischerem a se šéfem diplomacie Janem Kohoutem o aktuálních prioritách českého předsednictví EU. Klaus navrhl, aby klíčový červnový summit EU řídil premiér Jan Fischer. Po jednání sdělil prezidentův mluvčí Radim Ochvat, že premiér má Klausovu plnou důvěru. Prezident prý rovněž nepochybuje, že Fischer svou roli s úspěchem a přehledem zvládne.

„Na dnešním podvečerním setkání s předsedou vlády České republiky Janem Fischerem a místopředsedou vlády a ministrem zahraničí Janem Kohoutem navrhl prezident republiky Václav Klaus, aby červnový summit Evropské unie v Bruselu za české předsednictví Rady EU řídil premiér Jan Fischer,“ uvedl v prohlášení po schůzce Ochvat.

Premiér Fischer tuto nabídku přijal a bude to právě on, kdo summit povede. Klaus rovněž uvedl, že personální účast jednotlivých ústavních činitelů na dalších předsednických akcích se bude odvíjet od dohod, které uskutečnila ještě předchozí vláda bývalého premiéra Mirka Topolánka (ODS).

Na červnovém summitu půjde o záruky před irským referendem o Lisabonu

Na programu červnového summitu je vyjednání záruk pro Irsko před druhým referendem o Lisabonské smlouvě. „To by musely nastat velké komplikace, které v tuto chvíli nemáme nijak indikovány, čili já jsem přesvědčen o tom, že to bude jeden z úspěchů, který se nám podaří,“ konstatoval již dříve ministr Kohout. Prezidentův tajemník Ladislav Jakl ale nedávno tlumočil Klausův postoj, podle něhož je poskytování záruk výměnou za irské ano smlouvě jen formou nátlaku na svobodné irské občany.

Vydáno pod