Volby do EP mají být referendem o Lisabonu, říká Ganley

Praha - Hostitel se vidí jako disident Evropy, host označuje europoslance za štěňátka na vodítku. Prezident Václav Klaus dnes přijal na Pražském hradě Declana Ganleyho. Irský multimilionář si totiž stejně jako on myslí, že Lisabonská smlouva je mrtvý dokument. Ganley po schůzce uvedl, že blížící se volby do Evropského parlamentu se mohou stát svého druhu referendem právě o Lisabonské smlouvě, která má reformovat instituce Evropské unie. „Evropané neměli s výjimkou Irska možnost o Lisabonské smlouvě rozhodovat. Je to hanba, že Brusel upřel milionům lidí tu možnost,“ uvedl Ganley, zakladatel hnutí Libertas.

Ganley dále řekl, že s Klausem nemluvil o tom, zda a kdy český prezident podepíše Lisabonskou smlouvu poté, co ji minulý týden schválil Senát. Vyjádřil přitom přesvědčení, že Klaus, jeho polský kolega Lech Kaczyński a německý prezident Horst Köhler jako jediní evropští státníci ctí zásadu jednomyslnosti, když smlouvu zatím neratifikovali a čekají až na výsledek opakovaného referenda v Irsku. V tom prvním smlouva neuspěla také díky intenzivní kampani proti ní, kterou Ganley vedl.

Dosud přitom běží oboustranné soudní dohry z loňska. A také nedozněly spekulace o tom, kdo přispěl na Ganleyho okázalé tažení proti Lisabonu. Mluvilo se o Rusku i CIA. Ganley ale tvrzení o sponzorech z ciziny odmítá.

„Je to pokrytec první třídy. Volá po větší otevřenosti, transparentnosti a demokracii v EU a zároveň neřekl všechno o financování své nesouhlasné kampaně,“ řekl k tomu Dick Roche, irský ministr pro evropské záležitosti.

Česká pobočka Ganleyho hnutí Libertas mezitím dnes řešila vyškrtnutí europoslance Vladimíra Železného z kandidátky. Vedení strany nakonec odmítlo rezignaci, kterou nabízel po svém odsouzení za krácení daní.

Do evropských voleb vysílá Ganley 300 kandidátů ve 24 zemích. Průzkumy dávají Libertas minimální šance. Milovník kubánských doutníků přesto sebevědomím nešetří a doufá ve stovky křesel. Výrazný volební úspěch hnutí Libertas bude podle něj silným signálem, který by Brusel nemohl ignorovat. Unie by potom musela přehodnotit další prosazování smlouvy, kterou zatím ratifikovalo 23 z 27 jejích států.

Lisabonská smlouva
Zdroj: ČT24