O pozemcích pro D11 by měla znovu jednat vláda

Hradec Králové - Před farmářkou Ludmilou Havránkovou, která vlastní pozemky, na nichž se má postavit část dálnice D11, stojí nová hrozba – vyvlastnění. O jeho použití hovoří část radních Královéhradeckého kraje, kteří nejsou spokojeni se směnou, o níž má v létě jednat Pozemkový fond. Podle původního krajského návrhu má Ludmila Formánková dostat za svých deset hektarů půdy od státu 253 hektarů. V nejbližší době by měl nový ministr dopravy Gustáv Slamečka projednat problém získání pozemků pro dostavbu dálnice D11 k Hradci Králové ve vládě Jana Fischera. O směně jednala loni na podzim i Topolánkova vláda, která směnu podpořila.

„Chceme vědět, zda podzimní dohoda o směně pozemků je stále reálnou šancí pro dotažení dálnice D11 k Hradci, či zda budeme muset začít hledat jiná řešení. To má nyní v rukou vláda,“ uvedl hradecký hejtman Lubomír Franc (ČSSD).

Podle hejtmana by stát dohodu o směně pozemků s farmářkou měl co nejrychleji uskutečnit. Pokud by se tak nestalo, měla by se budoucnost dostavby dálnice podle France vrátit zpět na ministerstvo dopravy, které by postupovalo standardním způsobem získání pozemků pro stavby silnic.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Někteří radní ale již nechtějí čekat a navrhují pozemky Havránkové vyvlastnit. „Pokud by se ještě dlouhodoběji nemělo změnit nic, asi na místě by bylo uplatnit zákon o vyvlastnění,“ uvedl radní Královéhradeckého kraje Miloslav Uchytil (KDU-ČSL). Nevyrovnaná směna pozemků podle něj není správná. „Je to příliš velká oběť státu,“ řekl. Podobný názor má také zastupitel města Hradce Králové Alois Havrda (nestr. zvolený za KSČM). Ten chce navrhnout, aby stát zmenšil projekt křižovatky Bláhova před městem a ušetřené parcely nabídl farmářce.

Hejtman Franc podle mluvčího kraje Imricha Dioszegiho o problému již jednal i s farmářkou Havránkovou, zatím bez konkrétního závěru. K jednání s Havránkovou chce kraj podle mluvčího využít zkušeností z úspěšného řešení podobného problému s pozemky při dostavbě obchvatu České Skalice. Tamní 13 let trvající spor o pozemky s majiteli skalické sběrny surovin vyřešila v závěru dubna uzavřená dohoda mezi krajem, majiteli pozemků, městem Česká Skalice a Ředitelstvím silnic a dálnic.

Podle nedávného vyjádření mluvčího Pozemkového fondu Michala Bureše práce na přípravě směny pozemků stále pokračují a členové výkonného výboru a prezidia fondu by o směně mohli hlasovat v létě. Výsledek je ale nejistý.