Opozice chce za každou cenu zrušit poplatky

Praha - Poslanci dnes rozhodnou o zrušení zdravotnických poplatků. V úterý se bývalé levicové opozici podařilo odeslat do závěrečného čtení dva návrhy na úplné zrušení poplatků a pozměňující návrhy na jejich výrazné omezení. Sociální demokraté dokonce hrozí, že by úřednické vládě Jana Fischera nemuseli vyslovit důvěru, pokud bude trvat na zachování regulačních poplatků. Nová ministryně zdravotnictví Dana Jurásková poplatky obhajuje a zdůrazňuje, že zrušení poplatků bude znamenat značný výpadek příjmů, který zkomplikuje jednání s ministerstvem financí o rozpočtových úsporách v resortu zdravotnictví.

Ve hře jsou dva návrhy: úplné zrušení nebo omezení poplatků

První komunistický návrh počítá s úplným zrušením poplatků, druhý sociálnědemokratický se týká zrušení všech poplatků pro děti do 19 let, důchodce, dárce krve, invalidní důchodce a lidi, kteří mají méně než 2,5násobek životního minima. Zatímco pro návrh KSČM chybí ve sněmovně jeden hlas, návrh socialistů má velkou šanci na úspěch.

Vlastní pozměňující návrh navíc předložil také lidovec Ludvík Hovorka, který chce snížit poplatek za položku na receptu na deset korun, tedy na třetinu. Chce také osvobodit děti od těch poplatků, které jim nebyly zrušeny předchozím zákonem. Osvobození navrhuje pro důchodce nad 65 let i pro invalidní důchodce s výjimkou poplatků za hospitalizaci a pohotovost.

Poslanci budou též rozhodovat o zamítnutí návrhu na zrušení zdravotnických poplatků, které navrhl poslanec za ODS Boris Šťastný. Zdá se ale, že k tomu nenajde dost hlasů.

„Regulační poplatky byly správné. Otázka je, jestli má smysl bojovat za to, aby je platily jenom výdělečně činné osoby, které už platí na daních všechno ostatní. Myslím si, že zavedení poplatků se nemůžeme jako principu vzdávat,“ řekl Marek Benda, místopředseda ODS. „Já jsem přesvědčen, že návrhy na zrušení poplatků projdou. Myslím si, že už i poslanci z bývalých vládních stran uznali, že je potřeba poplatky zrušit, a to přinejmenším u seniorů a v lékárnách,“ podotkl Zdeněk Škromach, místopředseda ČSSD.

Zdravotnické regulační poplatky jsou v platnosti od loňského ledna

Za minulý rok se na poplatcích vybralo 10 miliard korun. Poplatky za péči  - 30, 60 a 90 korun - měly předcházet komplexní zdravotnické reformě. Ta nakonec nepřišla a z poplatků se stala politická zbraň, která sociálním demokratům vyhrála krajské a senátní volby, stála místo ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, ve sněmovně štěpila už tak křehkou vládní koalici a řešili ji i ústavní soudci.

Obhájci poplatků tvrdí, že měly umožnit více lidem drahou a náročnou léčbu. Navíc lidé si také podle nich uvědomili, že zdravotnictví není zadarmo. S vybíráním regulačních poplatků naopak mají problém sdružení hájící zájmy pacientů, podle nichž je vybírání poplatků protiústavní.

Pokud sněmovna návrhy na zrušení nebo omezení poplatků schválí, zamíří návrh do Senátu. Jeho předseda Přemysl Sobotka již dříve řekl, že se bude snažit, aby Senát návrh zamítl. V tom případě by odpůrci poplatků ve sněmovně museli sehnat nejméně 101 hlasů, aby senátní veto přehlasovali.

Úplné zrušení regulačních poplatků schválila sněmovna již loni v prosinci. Koalici se ale poté v Senátu podařilo schválit koaliční pozměňovací návrh, který poplatky zčásti omezil. Sněmovna ho poté, 11. února 2009, 99 hlasy schválila. Kromě osvobozených skupin pacienti dál platí 30 korun u lékaře a za položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost.

Jak poplatky platíme od 1. dubna

  • Děti do 18 let - ruší se poplatek 30 korun u lékaře, snižuje se ochranný limit z 5 000 na 2 500 korun
  • Senioři nad 65 let - snížení ochranného limitu z 5 000 na 2 500 korun, do limitu se nově zahrnou i doplatky na léčiva
  • Osvobození od poplatků - obyvatelé ústavů a domovů důchodců, kterým po zaplacení pobytu a stravy zbude méně než 800 korun, a děti v pěstounské péči
  • Poplatek 30 korun za položku na receptu - už jen u léků s doplatkem nižším než 30 korun
  • Zdravotnická zařízení - vybrané poplatky musí použít na provoz a modernizaci
  • Ludvík Hovorka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/431/43073.jpg
  • Regulační poplatky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/579/57895.jpg
  • Hlasování o poplatcích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/676/67512.jpg