Rodina postižená útokem žhářů by se mohla už brzy stěhovat do nového domu

Vítkov (Opavsko) - Dva pokoje vítkovské azylové ubytovny by už brzo mohla rodina, která se stala obětí žhářského útoku ve Vítkově na Opavsku, vyměnit za vlastní dům. Dnes se rodina sejde s představiteli města, aby se dohodli na dalším postupu při hledání domu. V současné době na bankovní konto, které jim zřídila tamní radnice, už přišlo víc než 600 tisíc korun. Město tvrdí, že ví o dvou nebo třech nemovitostech, které by se za peníze ze sbírky daly pořídit.

„Požádali jsme, aby se domluvili mezi sebou a zvolili jednoho, s kým bychom komunikovali, aby ta komunikace byla co nejjednodušší,“ komentoval situaci starosta Vítkova Pavel Smolka. Na konkrétní nabídky by se mohli podívat během příštího týdne. S nabídkou čtyřpokojového zařízeného domku přišel navíc i jihomoravský Kyjov.

Rodině byl založen dárcovský účet

Do humanitární pomoci se zapojily také nevládní organizace, například ADRA či ostravská Charita. Pro postiženou rodinu bylo založen i dárcovský účet. Podle slov tajemnice místního úřadu ve Vítkově Šárky Petrtýlové přišla k 11. květnu nejvyšší částka ve výši 20 tisíc Kč od jednoho dárce a částka 15 000 také od jednoho dárce. Dalšími dárci bylo například 6 osob z ciziny, kteří zaslali 500 euro.

Do domu, kde rodina bydlela, vhodili neznámí žháři tři zápalné lahve s benzinem. Dvouletá holčička při útoku utrpěla popáleniny na 80ti procentech těla a je stále v péči lékařů. Podle obyvatel domku ale byly čtyři. Jedna však údajně neprolétla do domu a zastavila ji v okně televizní anténa.

Vyhořelý dům ve Vítkově
Zdroj: ČT24