Opozice má novou taktiku, poplatky zrušila i omezila

Praha - Sněmovnou dnes netradičně prošly oba opoziční návrhy na zrušení zdravotnických poplatků. Nejprve poslanci schválili návrh ČSSD, který ruší poplatky pro děti a mladé do 19 let, důchodce, bez dalšího příjmu, dárce krve a kostní dřeně a sociálně slabší lidi. Podle středočeského hejtmana Davida Ratha spadá do této skupiny 70 procent pacientů. Z přítomných 174 poslanců bylo pro návrh 90, proti 80. Dolní komorou ale nakonec prošel i návrh KSČM, který poplatky ruší úplně. 90 poslanců hlasovalo pro, 83 proti. Obě novely nyní zamíří do Senátu. Očekává se ale, že horní komora žádnou z nich nepodpoří. ČSSD ovšem věří, že alespoň pro jeden z návrhů by po případném vetu Senátu získala potřebných 101 hlasů.

Pro výrazné omezení regulačních poplatků dnes spolu s ČSSD a KSČM, které mají dohromady 97 poslanců, hlasovali i nezařazené poslankyně a bývalé členky Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková a nezařazený poslanec zvolený za ČSSD Evžen Snítilý. Lidovec Ludvík Hovorka, který chtěl poplatky omezit podle vlastního pozměňovacího návrhu, se zdržel hlasování. Poslanec ODS a místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný k návrhům uvedl, že „legislativní proces není holubník“, postup navrhovatelů pak označil za nezodpovědný: „Situace, která vznikla, je obrovským šlendriánstvím, nezodpovědností a arogancí ze strany levice,“ dodal po hlasování.

Sobotka: Větší paskvil jsem neviděl

Předseda senátního ústavně-právního výboru Jaroslav Kubera (ODS) označil schválení dvou norem, které řeší různým způsobem stejnou záležitost, za „prasárničku“. Podle předsedkyně senátní ústavní komise Jiřiny Rippelové (ČSSD) nemělo vůbec k takové situaci dojít. Poté, co byla schválena předloha ČSSD, se podle ní stal návrh KSČM nehlasovatelný. Pokud by senátoři oba návrhy přijali, a oba podepsal prezident, mohou začít platit. Podle Rippelové by v takovém případě měl Ústavní soud rozhodnout, který ze zákonů platí. „Pokud by byly oba návrhy schváleny Senátem, vždycky, a to dá zdravý rozum, platí ten silnější, který upravuje věc hlouběji, to znamená, který ruší poplatky úplně,“ domnívá se poslanec KSČM Pavel Kováčik. „Větší paskvil jsem neviděl,“ reagoval předseda Senátu Přemysl Sobotka. ČSSD nechává věc otevřenou a případné další kroky chce vyvodit až podle rozhodnutí Senátu.

ČSSD se podařilo poplatky úplně zrušit už loni v prosinci, na veto Senátu ale nenašla ve sněmovně potřebných 101 hlasů. Sociální demokraté při druhém pokusu původně předložili sněmovně návrh na úplné zrušení poplatků. Nakonec ale vypracovali pozměňující návrh, který poplatky výrazně omezuje. „Poučili jsme se a současně jsme poslali do Senátu dva návrhy. Pokud nezískáme 101 hlasů pro úplné zrušení poplatků, mámě šanci je získat alespoň pro jejich výrazné omezení,“ řekl po hlasování David Rath. Hovorka totiž nevyloučil, že v budoucnu zvedne ruku pro úpravu ČSSD. Pokud Senát nezohlední jeho pozměňovací návrh, který snižuje poplatek za položku na receptu ze 30 na 10 korun, nevylučuje, že se stane 101. hlasem, který ČSSD zatím chybí.

Rath: Poplatky by se mohly zrušit v létě, nejpozději na podzim

Rath před hlasováním zopakoval postoj sociálních demokratů k poplatkům: „Nepřinesly takřka nic dobrého, staly se bariérou pro desetitisíce slabších, důchodců, bariérou pro nutné čerpání zdravotní péče.“ Dnešní den je proto podle něj velkou nadějí pro statisíce českých pacientů. Bývalý ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas Ratha obvinil ze lží. Podle statistik prý výdaje domácností na zdravotnictví nestouply a nezatěžují lidi tak, jak ČSSD prohlašuje.

Dana Jurásková:

„Já už nejsem schopná garantovat úroveň, kvalitu, dostupnost péče v té výši, v jaké je poskytována našim občanům v tuto chvíli. Nepochybně dojde k projevům, které lidé znají z minulosti, to znamená například prodlužování doby čekání na závažné operace a hlavně omezení přístupu k supernákladné péči.“


Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková po hlasování uvedla, že zrušení i výrazné omezení poplatků by zkomplikovalo systém zdravotní péče v době hospodářské krize. Systém regulačních poplatků podle ní uspořil 10 miliard korun, které budou po zrušení poplatků chybět. Podle ČSSD jsou ale chybějící peníze v resortu dílem předchozí Topolánkovy vlády. Mezery by proto chtěla zalepit mimo jiné navýšením plateb za státní pojištěnce. Sociální demokraté už také dříve pohrozili, že bude-li nová vláda trvat na poplatcích, nemuseli by jí vyjádřit důvěru.

Vymezit pacienty osvobozené od poplatků by v praxi bylo obtížné

Pokud se opozici podaří prosadit návrh na částečné zrušení poplatků, bude podle odborníka na zdravotnické právo Radka Policara v praxi obtížné určit, na koho se osvobození od placení vztahuje. Není dle něj problém vymezit lidi do 19 let, ale u placení v lékárně nebo u lékaře se bude obtížně prokazovat, zda je člověk například starobní důchodce bez dalších příjmů. Problematické může být i vymezení sociálně slabých osob. „Jak může zdravotnické zařízení či lékárna vědět, že tyto osoby namají žádný další příjem? To je prostě sporná situace,“ dodal Policar.