Majitelé vodních skútrů protestovali před ministerstvem

Praha - Před ministerstvo dopravy dnes přijelo v autech se skútry na přívěsech protestovat dvacet majitelů vodních skútrů. Tvrdí, že nemají kde v ČR jezdit – náměstkovi ministra předali otevřený dopis, ve kterém požadují nápravu. Nový zákon, který platí od začátku roku, totiž zrušil milovníkům rychlých strojů téměř všechny veřejné plochy, kde mohli volně a zadarmo brázdit vodní hladinu. Nové zóny teď mají povolovat obce. V minulých letech zodpovědnost ležela na ministerstvu dopravy. Ministerstvo dopravy ovšem již žádnou novelu zákona nepřipravilo a s majiteli vodních skútrů dál jedná. Podstatné ale bude také stanovisko Svazu měst a obcí. Pokud nedosáhnou dohody, majitelé skútrů nevyloučili další protesty.

Obce na možnost povolování provozu vodních skútrů nehledí s velkým nadšením. „Nechceme jako obce toto povolovat,“ uvedl například starosta obce Chotilsko u Slapské přehrady Jiří Šťástka.

Na provoz vodních skútrů si často stěžují rekreanti i obyvatelé obcí u vody. Lidem nejvíc vadí hluk z motorů, vlny od plavidel způsobující erozi břehů i neukázněnost některých lidí, kteří na skútrech a lodích nerespektují rychlostní limity a ohrožují plavce.

Ministerstvo ovšem již dříve slíbilo majitelům vodních skútrů novelu plavebního zákona. Bývalý ministr dopravy Petr Bendl ale podle demonstrantů slib nedodržel a novelu nepodepsal. Nemají tak kde jezdit. Ještě v loňském roce mohli jezdit na sedmi drahách, letos mají k dispozici pouze dvě dráhy, jednu ve Štětí a druhou v Lysé nad Labem.

Pokud se nepodaří nalézt dohodu mezi majiteli skútrů, ministerstvem a obcemi, hrozí demonstranti, že se za týden před ministerstvo opět vrátí.