Podle policie holčičku z babyboxu nikdo netýral

Ostrava - Policie ukončila vyšetřování zranění půlroční holčičky, kterou její osmnáctiletá matka Aneta Tokarčíková z Havířova odložila do babyboxu. Případ zlomeniny loketní kosti pravé ruky kriminalisté odložili. Neexistují totiž důkazy, že by dítě bylo týráno či úmyslně zraněno. Rozhodnutí je už pravomocné. „Nenašli jsme důvod záležitost řešit jako trestný čin,“ vysvětlil Libor Šustek, který se případem zabýval.

Policie po totožnosti matky nalezeného dítěte pátrala právě kvůli odhalené zlomenině. Dítě bylo zraněno maximálně deset dnů před odložením do babyboxu. Soudní znalci v posudcích uvedli, že nemuselo být zraněno úmyslně. „Mohlo se jednat o nešťastnou náhodu,“ řekl policista. Podle něj se Tokarčíková i přesto, že si nevšimla otoku po zlomenině, o dítě starala vzorně. „Dítě při přenášení mohlo ručičkou zavadit o nějakou hranu postýlky, stolu či zárubní,“ řekl.   

Tokarčíková má dnes Barborku zpět ve své péči. Požádala o to, když policie odhalila její totožnost. Tvrdí, že ji k tomuto kroku vedly tíživé životní podmínky. Otec dítěte je nyní ve vězení. Matka žije v jednom z azylových zařízení na Opavsku.   

Barborka byla patnáctým dítětem, které v Česku skončilo v některém z babyboxů. Ten ostravský se otvíral loni v listopadu a byl patnáctým v pořadí. Spolu s ním byly zároveň v regionu otevřeny i babyboxy ve Frýdku-Místku a Opavě. Odložená holčička byla prvním nalezencem v babyboxech v regionu.