Pieta v Motole vzpomněla oběti komunismu

Praha - V krematoriu v pražském Motole dnes proběhl pietní akt k uctění památky obětí komunismu. Vzpomínkové shromáždění pořádala Konfederace politických vězňů a zúčastnilo se jí několik desítek zástupců lokálních i celostátních politiků, duchovních, zástupců Junáka a někdejších příslušníků pomocných technických praporů (PTP). Všichni účastníci společně vzpomenuli význam boje za svobodu a zdůraznili, že lidé, kteří v boji proti komunistickému režimu položili život, nesmějí být zapomenuti.

„Skláníme se s úctou před statečností našich popravených spoluobčanů, před stovkami zabitých při výsleších, pobitých ve věznicích a koncentračních táborech, před statečností více než 25 000 těch, kteří těmito tábory a věznicemi prošli se zničením zdravím,“ řekl místopředseda Ústřední rady Českého svazu PTP Jiří Růžička.

Pro jarní pietní akt se konfederace rozhodla záměrně. Má symbolizovat jaro, které do Československa přišlo před dvaceti lety, v roce 1989. Stejně tak setkání v motolském krematoriu se nekonalo náhodou. Právě zde bylo před deseti lety objeveno 78 uren s ostatky komunistických odpůrců. Do Motola je nechal v roce 1969 z pankrácké věznice převést komunistický režim a Konfederaci politických vězňů se dosud podařilo identifikovat 40 z nich.

Komunistický režim se bál svých odpůrců i po jejich smrti

Starosta Prahy 1 Petr Hejna i zástupci konfederace na dnešním setkání připomněli, že komunistický režim se svých odpůrců bál i po jejich smrti, a právě proto se rozhodl utajovat i jejich pohřby. V mnohých případech pozůstalí ani nevěděli, kde ostatky svých příbuzných hledat.

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř ve svém projevu řekl, že sami někdy ve strachu o falešné jistoty část své svobody dobrovolně odevzdáváme.

Vzpomínku poznamenal i menší konflikt. Poslanec ČSSD Stanislav Křeček si stěžoval, že mu nebylo uděleno slovo, i když v táborech zemřelo i mnoho sociálních demokratů. Místopředseda Konfederace politických vězňů František Šedivý řekl, že ČSSD samozřejmě pozvali, ale ta zájem o řečnický prostor neprojevila.