Klaus: Žádná vláda nebyla „zlobbovaná“ jako ta Topolánkova

Praha - Žádná jiná vláda nikdy nepodléhala tolik lobbistickým zájmům jako vláda Mirka Topolánka. To si myslí prezident Václav Klaus, který to uvedl v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny (LN). „Míra lobbování za dvacet let naší svobodné země nikdy nedosáhla úrovně, která vznikla za této vlády. To se žádné předchozí vládě nepodařilo,“ uvedl Klaus. Pro prezidenta byl Topolánkův kabinet zklamáním.

„V devadesátých letech jsme byli teprve rodící se země a nikdy to nemělo tuhle sílu. Ani v prvním desetiletí 21. století ne. Míra toho, co se děje, je proti předchozím vládám nesouměřitelná,“ řekl v rozhovoru Klaus. Vláda ho prý absolutně zklamala. „Prolobbovanost“ kabinetu expremiéra Mirka Topolánka se podle prezidenta nedá srovnávat ani s předminulou vládou předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Klaus v rozhovoru zmínil, že pokud hovoří o lobbistických zájmech v bývalém kabinetu, „mluví o světě kolem pana Dalíka“. Marek Dalík je Topolánkův poradce.

Topolánkově vládě vyslovila v březnu sněmovna nedůvěru, bývalý premiér pak obvinil z pádu vlády Klause, pražského primátora a vnitrostranického rivala Pavla Béma a poslance ODS Vlastimila Tlustého. Ti to ale odmítli.

Topolánek nikdy nebyl prototyp člena ODS, míní Klaus

Ideový střet s Mirkem Topolánkem zažil prezident již při jejich prvním setkání. „Já si vzpomenu, že když jsem ho (Topolánka) prvně viděl někdy v polovině devadesátých let v Ostravě a když jsem viděl, jaké názory zaujímá, tak nikdy nezapomenu, že jsem vrtěl hlavou a říkal jsem, my jsme ODS s tím, že každé toto písmenko něco zásadního znamená, my nejsme žádné PDS - Podnikatelská strana demokratická,“ míní Klaus, pro kterého prý expremiér nikdy nebyl prototypem člena ODS.

Prezident před týdnem jmenoval nový úřednický kabinet premiéra Jana Fischera, který by měl zemi dovést k podzimním předčasným volbám.