Rada seniorů se bouří proti nízkým penzím

Praha - Rada seniorů České republiky uspořádala svůj první sjezd. Stěžuje si na nízkou kvalitu života. Podle rady mají malé peníze, platí vysoké nájmy, jsou diskriminováni v práci a dopadá na ně zdravotnická reforma. Sedm procent seniorů žije na hranici chudoby. Rada navíc dokládá, že výše průměrné penze je o dvě třetiny nižší než průměrný plat. A to je podle ní velmi nespravedlivé.

Dvě seniorky z Prahy, které žijí samy, určité rozdíly pociťují. Věra Ondráková má penzi přes deset tisíc korun. Nejvíc utratí za bydlení, jídlo, poštovné a telefon. Snaží se ale žít aktivně, chodí třeba na španělštinu. „Čas se prostě snažím nějak využít třeba tím, že jdu sem na různé přednášky, máme tady krásné divadlo,“ říká Ondráková.

Božena Korčiánová je na tom podstatně hůř. Penzi dostává kolem osmi tisíc korun. Nejvíc utratí opět za bydlení, jídlo a telefon a navíc za léky. Nezbývá jí už na kulturu. Dokonce ani neodjela z finančních důvodů do léčebny. „Tam se doplácí 260 korun denně, na tři až čtyři týdny - to je pro mě velká položka, i když člověk tady nebude jíst, ale ty povinnosti mi tady zůstanou,“ podotkla Korčiánová.

Průměrná penze v Česku je 9 976 korun. Jenže přes třiapadesát procent ze dvou milionů seniorů na ni nedosahuje. Rada seniorů schválila na sjezdu čtyřicet úkolů, kterými to chce zlepšit. Zaměří se třeba na zlepšení dostupnosti bydlení, oblast zdravotnictví, rozšíření seniorských organizací a poraden a hlavně na vyšší valorizace penzí. Právě jejich nízký růst podle rady trvale zvyšuje rozdíl mezi životní úrovní celé společnosti a seniorů.