Nové autolékárničky pro slovenské řidiče

Bratislava/Praha - Slovensko chystá pro řidiče další změny. Po novém silničním zákoně jsou to teď nové autolékárničky, v nichž musí být i takzvaná karta první pomoci. Nový typ je ale beznadějně vyprodaný, v těchto dnech jde nejspíš o nejžádanější sortiment slovenských lékáren. Monika Cintavá, vedoucí jedné z nich, potvrdila, že byly rozprodané během pár hodin. Zatím není jasné, jestli je musí mít i cizinci, kteří zemí jen projíždějí.

Mnozí řidiči nevědí, zda mohou bez nové lékárničky nastartovat svůj vůz, obávají se totiž 100eurové pokuty. Úředníci hovoří o zbytečné panice. Dokud prý neskončí platnost staré lékárničky, novou si pořizovat nemusí. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Zuzana Čižmariková potvrdila, že ty staré se mohou používat až do roku 2011. Jejich povinnou výbavou bude i karta první pomoci.

Zda musí tuto kartu vlastnit i řidiči, kteří Slovenskem jen projíždějí, není moc jasné. Policie zatím slibuje, že pokuty rozdávat nebude. Karta je ve slovenském jazyce a podle kritiků nepomůže zachránit životy ani těm, kteří jí rozumějí. To tvrdí i prezident Autoklubu SR Štefan Mihálik. Podle nového zákona, který začne platit možná už od srpna, bude autolékárnička muset splňovat normy kraje, kde je auto registrováno.

A jaké novinky čekají české řidiče v autolékárničkách? Například povinnost mít s sebou resuscitační masku, termoizolační fólii nebo nůžky mnohem kvalitnější, než jsou ty dosavadní. I v tuzemsku budou mít v budoucnu řidiči vyhláškou danou povinnost vozit s sebou leták s návodem, jak dát první pomoc. Novela začne v Česku platit možná už na konci léta, závazná pro všechny řidiče by pak měla být od ledna 2011.

Vydáno pod