Bývalí uhlobaroni čelí obvinění z tunelování

Hradec Králové - U Krajského soudu v Hradci Králové dnes začíná odročené hlavní líčení s bývalými majiteli Ostravsko-karvinských dolů (OKD) Viktorem Koláčkem a Petrem Otavou. Obžalobě z tunelování OKD vedle nich čelí také místopředseda představenstva dolů Jan Przybyla. Podle obžaloby způsobila trojice mužů svým jednáním společnosti OKD škodu přesahující 2 miliardy.

Obvinění měli údajně zneužívat informace v obchodním styku. Koláček a Otava podle obžaloby neoprávněně zvýhodňovali vlastní firmu Karbon Invest, s níž posléze ovládli Ostravsko-karvinské a také Českomoravské doly. „Podstata toho obvinění je, že byly uzavírány smlouvy na úkor společnosti OKD a ČMD ve prospěch společnosti Karbon Invest,“ potvrdil ve svém vyjádření státní zástupce Karel Kalda.

V letech 1999 až 2003 například poskytovali Koláček s Otavou OKD a ČMD právní služby, personální práce, správu obchodních podílů a vedení účetnictví. V roce 2004 doly prodali multimilionáři Zdeňku Bakalovi.

Mužům hrozí 5 až 12 let vězení. Celková délka procesu bude záviset nejen na docházce svědků, ale i na době, která bude potřeba k vypracování případných dalších znaleckých posudků.

Vydáno pod