Tři řidiči na Liberecku nadýchali celkem přes pět promile

Liberec – Liberečtí policisté přistihli v neděli večer a v noci v okolí severočeské metropole hned tři opilé řidiče. Dva z nich nadýchali přes dvě promile, třetí řidička měla podle dechové zkoušky v krvi zhruba jedno promile alkoholu a navíc jela bez řidičského průkazu. Muž, který nadýchal 2,14 promile, jel kolem půl sedmé večer ve Volkswagenu Transporter po rušné silnici I/35 mezi Chrastavou a Libercem. Podle výsledku dechové zkoušky musel před jízdou vypít zhruba osm piv. Motoristovi hrozí za ohrožení pod vlivem návykové látky až rok vězení, řekla policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Navíc nejméně rok neusedne za volant s řidičským průkazem.

Že nemá řidičské oprávnění, ovšem některým řidičům zřejmě nevadí. Kolem jedenácté hodiny večer totiž policisté přistihli v liberecké ulici 1. máje dvacetiletou dívku bez „řidičáku“. V dechu měla navíc přes promile alkoholu.

Asi o hodinu později upozornil policisty v Liberci jeden řidič na svého kolegu, který jezdil ze strany na stranu v Nákladní ulici. Devětadvacetiletý cizinec řídil podle dechové zkoušky s 2,2 promile v krvi a také on je tak podezřelý z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Úspěšnost policistů při běžných hlídkách byla v neděli večer a v noci mnohem vyšší než při pětihodinové dopravně bezpečnostní akci, která se na Liberecku odehrála v noci na sobotu a zaměřila se na alkohol. Všichni ze 164 kontrolovaných motoristů řídili střízliví. „Při velkých dopravně bezpečnostních akcích se sice mění kontrolní body, ale řidiči se mezi sebou někdy dokážou varovat a hlídkám se vyhnou,“ vysvětlila Suchánková.

V prvních čtyřech měsících letošního roku se na Liberecku stalo 32 nehod, na nichž se podíleli motoristé pod vlivem alkoholu. Ve stejném období loňského roku a předloňského jich bylo 37, respektive 48. „K poklesu nehod s alkoholem přispěly častější policejní kontroly,“ uvedla Suchánková.

Vydáno pod