Fischer chce příští týden dokončit programové prohlášení

Praha - Premiér úřednické vlády Jan Fischer dnes oznámil, že ministři a ministryně kabinetu splnili jeho zadání a do pátku minulého týdne dodali své pasáže do programového prohlášení překlenovací vlády, do příštího čtvrtka chce mít prohlášení Fischer kompletní. „V současné době se připravuje už první pracovní verze programového prohlášení, já bych ji rád ministrům zaslal do středy do večera,“ uvedl Fischer. O termínu, kdy jeho kabinet požádá sněmovnu o důvěru, už prý jedná s předsedou dolní parlamentní komory Miloslavem Vlčkem.

„Ve čtvrtek bychom večer uskutečnili nikoli formální zasedání vlády, ale otevřenou neformální debatu k té verzi, která bude v té době k dispozici. Formalizovat potom názor na programové prohlášení a jeho odsouhlasení můžeme příští týden,“ uvedl premiér.

Při sestavování programového prohlášení se Fischer chce řídit především názory svých ministrů. Přihlédne podle svých slov ale také k 27 bodům doporučení, které mu v minulých dnech předložila ČSSD. Svá stanoviska k nim mají jednotliví ministři sepsat do středy, dodal Fischer. Občanští demokraté sice žádné podmínky nezaslali, ústy prvního místopředsedy Davida Vodrážky ale vzkazují, že kabinet nemá bianco šek na vyslovení důvěry.

Kabinet bude řešit rozpočet i privatizaci ČSA

Většinu úkolů nový kabinet zdědil ještě po vládě Mirka Topolánka. Dokončuje například české předsednictví unii, za jeho vlády by měla začít platit některá protikrizová opatření. Prioritou už ve vlastní režii bude sestavení střízlivého rozpočtu na příští rok. Peníze ze strukturálních fondů chce do školství i výzkumu dostat nová ministryně školství. Pokračovat chce i v reformě univerzit. „Kdyby se nám povedlo, že bychom přesvědčili investory, ať sem jdou s produkcí vyšší přidané hodnoty, tak máme málo lidí, a to je velký problém a musíme se s ním vypořádat,“ varuje Miroslava Kopicová (za ODS).

Pokračovat má také připrava privatizace ČSA a letiště. I přesto, že právě zastavení prodeje letiště požaduje po novém kabinetu ČSSD. „Není rozumné vynakládat prostředky na další pokračování privatizace, zejména pokud je ve sněmovně zákon, který privatizaci zakazuje,“ domnívá se stínový ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministr financí Eduard Janota je ale přesvědčen, že tato vláda nebude o privatizaci rozhodovat.

V současnosti předseda vlády jedná se šéfem Poslanecké sněmovny Miloslavem Vlčkem (ČSSD) o termínu, kdy předstoupí před poslance s žádostí o důvěru, musí to ale stihnout do 8. června. „Ve hře je i varianta mimořádné schůze,“ připustil Fischer.

Letiště Praha
Zdroj: ČT24