Nejvyšší soud: Nižší trest pro Zelenku nepřipadal v úvahu

Brno - Heparinový vrah Petr Zelenka neměl podle Nejvyššího soudu (NS) žádnou úctu k lidskému životu. Uvěznění na doživotí bylo proto v podstatě jediným možným trestem za vraždy v havlíčkobrodské nemocnici. Soudci NS to uvedli v usnesení, kterým odmítli Zelenkovo dovolání. Rozhodnutí padlo už před několika týdny, teprve dnes se ale celé objevilo v databázi soudu. Letos v lednu policisté zveřejnili, že Zelenka má zřejmě na svědomí ještě další tři vraždy a jeden pokus o ni. Vzhledem k doživotnímu trestu ho ale už nebudou trestně stíhat.

Nejvyšší soud odmítl všechny Zelenkovy námitky a v rozsudcích nenašel žádné chyby ani nesrovnalosti. Soudci zdůraznili, že spáchal čin „svým charakterem a rozsahem naprosto ojedinělý“. Možnost nápravy je podle nich nízká. „Je sice málo pravděpodobné, že by obviněný v případě pobytu na svobodě ještě někdy pracoval ve zdravotnickém zařízení, avšak s ohledem na jeho naprostou neúctu k lidskému životu nelze spolehlivě vyloučit, že by obdobnou trestnou činnost mohl opakovat i v jiném prostředí a jiným způsobem,“ uvedl v usnesení senát s předsedou Vladimírem Veselým.

Podle usnesení v podstatě žádný nižší trest nepřipadal v úvahu. Soud poukázal také na oprávněné rozhořčení veřejnosti nad Zelenkovými činy: „Je třeba, aby společnost dala najevo, že se dokáže prostředky trestního práva chránit i před pachateli takto extrémně společensky nebezpečných činů.“

Zelenka jako pracovník oddělení ARO havlíčkobrodské nemocnice podle spisu podával pacientům heparin od května do září 2006. Během přípravného řízení se ke spáchání všech činů doznal, při hlavním líčení uvedl, že heparin podal pěti lidem a u ostatních si podrobnosti nevybavuje. K původnímu přiznání jej prý donutili policisté násilím. Soudy Zelenkovi nakonec prokázaly, že zavraždil sedm lidí a u dalších deseti se o to pokusil.

Vydáno pod