Vláda souhlasí s odškodněním nezaměstnaných kvůli komunismu

Praha - Vláda se staví neutrálně k poslaneckému návrhu na odškodnění lidí, kteří z politických důvodů přišli o práci v době komunismu. Sice souhlasí s věcným záměrem návrhu, ten ale podle kabinetu má řadu legislativně technických nedostatků. Po jednání vlády to dnes uvedl premiér Jan Fischer. Předlohu podali bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS), jeho stranický kolega Jan Vidím, šest sociálnědemokratických poslanců a nezařazený Petr Wolf. Podle návrhu by mohli lidé k důchodu získat nejvýše 2500 korun měsíčně, celkem se počítá s výdaji do 100 milionů korun.

„Věcně nebo obsahově s tímto materiálem a s principem ocenění tohoto okruhu lidí nemá tato vláda problém sebemenší,“ řekl Fischer a dodal, že překážkou k přijetí jeho kabinetem dnes byla řada technických a legislativních nedostatků.

Ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška:

Podle návrhu by mohli lidé k důchodu získat měsíčně až 2500 korun. Celkem se počítá s výdaji do 100 milionů korun. „Podle toho poslaneckého návrhu by ta kompenzace měla být ve výši 15 korun za každý kalendářní měsíc od skončení pracovního nebo služebního poměru do vzniku nároku na starobní nebo invalidní důchod, nejdéle však do 1. dubna 1991,“ řekla k tomu ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

O příspěvek k důchodu si může podle návrhu požádat člověk, který přišel o práci v době od 25. února 1948 do 1. ledna 1990 z důvodu politické perzekuce. Podmínkou je ověřený opis osvědčení o mimosoudních rehabilitacích. Na příspěvek by podle návrhu měly mít nárok také vdovy či vdovci po lidech postižených minulým režimem.

Rostislav Vondruška
Zdroj: ČT24