Rodina a přátelé se rozloučili s Věňkem Šilhánem

Praha - Ve Velké obřadní síni strašnického krematoria proběhlo dnes odpoledne poslední rozloučení s významným protagonistou pražského jara 1968 a ekonomem Věňkem Šilhánem. Mezi zhruba třemi stovkami smutečních hostů byli také někdejší disidenti a signatáři Charty 77 včetně bývalého prezidenta Václava Havla. Spoluzakladatel Občanského fóra zemřel 9. května ve věku dvaaosmdesáti let.

Poctu Šilhánovi vzdali exministr zahraničí Karel Schwarzenberg, senátor Petr Pithart, někdejší polistopadový politik Jan Ruml, šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský nebo filozof Erazim Kohák. Smuteční projevy přednesli novinář Jan Petránek a sociálnědemokratický poslanec Zdeněk Jičínský. Oba vyzdvihli především Šilhánovu erudici, odvahu a sociální cítění.

Takzvaný vysočanský sjezd komunistické strany, který se sešel v srpnu 1968 po invazi vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa, zvolil Šilhána zastupujícím generálním tajemníkem za internovaného Alexandra Dubčeka. Později za normalizačního režimu Gustáva Husáka byl Šilhán z komunistické strany vyloučen a stal se jedním z prvních signatářů Charty 77, která vystupovala proti komunistickému režimu.

Šilhán zůstal politicky činný i v roce 1989. Zakládal Občanské fórum, byl jeho aktivním členem a stal se poslancem tehdejšího federálního parlamentu. Byl prvním polistopadovým rektorem Vysoké školy ekonomické v Praze, spoluautorem řady knih, autorem mnoha článků, statí a vysokoškolských učebnic.

Věněk Šilhán ve Federálním shromáždění
Zdroj: ČT24