Akce Dělnické strany stály daňového poplatníka 50 milionů korun

Praha - Téměř 50 milionů korun stálo policii od začátku letošního roku zajištění mítinků a pochodů krajně pravicové Dělnické strany. Podle dnešních Lidových novin (LN) uvedená částka vyplývá z množství nasazených mužů, techniky a počtu jednotlivých akcí, kterých bylo od ledna celkem 16.

Sama policie podrobnou evidenci nevede. „Jelikož na podobných shromážděních musíme asistovat ze zákona, nejsou zpětně náklady na ně vyčíslovány,“ řekla deníku jihomoravská policejní mluvčí Soňa Svobodová.

Zákroky na podobných akcích musí policie dělat ze zákona zdarma, přitom v jiných případech je její asistence placenou službou. „Náhrady, které se ze zákona vztahují například na zásah při fotbalovém utkání, asistenci při exekucích nebo i doprovod na záchytnou stanici, činí necelých 300 korun za osobu a hodinu. Podotýkám, že to není případ demonstrací,“ řekla LN mluvčí Policejního prezidia Dagmar Bednarčíková.

Ve větších městech je podle deníku nutné ještě připočíst další milionové částky z městských rozpočtů. Například v Brně při prvomájové demonstraci strany musel dopravní podnik při odklonech a výlukách nasadit desítky lidí, řidičů s náhradními autobusy, dispečery a revizory. Navíc zasahovali podle zástupců vedení tamního magistrátu i městští strážníci.

Přípravy na pochod extremistů
Zdroj: ČT24
Vydáno pod