Na Karlovarsku se rozjedou cyklobusy

Karlovy Vary - V sobotu se v Karlovarském kraji opět rozjedou cyklobusy, jejichž provoz už sedmou sezonu zajišťuje společnost Autobusy Karlovy Vary (AKV). Její vedení doufá v to, že letos snad poprvé nebude tento druh sezonní dopravy ztrátový. AKV vydají na cyklobusy provozované o víkendech a svátcích kolem milionu korun. Tržby od cestujících však pokryjí jenom čtvrtinu nákladů. Zbývající peníze proto shání AKV od kraje a sponzorů, řekl ředitel společnosti Zdeněk Suchan.

Cyklobusy letos vyjedou znovu na pět základních tras označených barvami. Bude to červená trasa Krušnohorská, zelená do Slavkovského lesa, oranžová vedoucí po Kraslicku a žlutá přes Porolaví. Novinkou je modrá trasa, která se oproti loňsku mění. Nově vede do Valče a Chyše, uvedl Suchan. Doplňková černá trasa vede přes Chebsko mezi německými městy Wiesau a Bad Elster, uvedl Suchan. „Další letošní novinkou je prodloužení červené trasy z Božího Daru až na Klínovec,“ poznamenal ředitel.

Zájem o cyklobusy podle Suchana rok od roku roste, meziročně se vždy zvýšil téměř o 100 procent. Jen v loňském roce, kdy AKV přepravily téměř 4000 kol, se růst zpomalil. Letos ho chce firma oživit právě změnou modré trasy, která už nepovede k Teplé. Oblast mezi Valčí a Chyší se vzhledem k tamní rozsáhlé síti nových cyklotras jeví jako perspektivnější.

AKV dosud tratily každou sezonu na zajištění provozu cyklobusů mezi 300 000 Kč až 500 000 Kč. Přesto ho chtějí udržet. Provozem cyklobusů se snaží plnit strategickou vizi Karlovarského kraje jako regionu s uceleným systémem cyklotras a s možností bezpečné přepravy na jízdním kole.