Za hajlování na soukromé oslavě padly tvrdé tresty

Teplice - Okresní soud v Teplicích potrestal sedm neonacistů za propagaci fašismu. Za fotografii i s vlajkou nacistického Německa s hákovým křížem a několika rukama zdviženýma k nacistickému pozdravu z března roku 2004 soud odsoudil tři muže k nepodmíněným trestům od půl roku do 14 měsíců. Tři odešli s podmínkou, jeden s pokutou 30 tisíc korun. Mezi obžalovanými byl i profesionální voják. Armáda ho už postavila mimo službu.

Řízení proti dalším dvěma obžalovaným soud zastavil, protože v době pořízení fotografie byli mladiství a jejich čin je promlčený. Rozsudek není pravomocný, někteří z odsouzených si ponechali lhůtu na odvolání, část z nich se tohoto práva vzdala. Podobný případ bude teplický soud řešit znovu za týden. Dva muži na videu hajlovali v restauraci Kobra v Duchcově.

Fotografie byla pořízena na narozeninové oslavě dvou obžalovaných v teplickém baru Slavie. Nakonec se objevila na stránkách levicové organizace Antifa. Všech devět mužů dnes u soudu shodně tvrdilo, že nejsou členy žádné extremistické skupiny a nacismus označovali za zlo a něco, co odsuzují. Jeden z tehdejších oslavenců, David Kouba, připustil, že v té době patřil k hnutí skinheads, ale už prý tyto myšlenky nesdílí. Jiní uznali, že navštěvovali koncerty extrémně pravicových skupin.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Nejvyšší tresty dostali bratři Karel a Bohumil Vocilkovi, kteří už byli v minulosti odsouzeni nebo jsou stíháni za násilné činy, kterých se dopustili mimo jiné na Romech, cizincích či policistech. Bohumil Vocilka dnes dostal nepodmíněný trest 14 měsíců, jeho bratr o dva měsíce méně. Poslední nepodmíněný trest půl roku vězení soud vyměřil vojákovi žatecké posádky Vladimíru Holubovi, který proto v armádě skončí. „Je postaven mimo službu právě z důvodu probíhajícího trestního řízení. Jeho závazek mu končí v září 2009 a nebude už prodloužen,“ potvrdil mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

Soudce: V Česku se prostě hajlovat nebude

Během soudu obžalovaní tvrdili, že znají jen některé tváře na fotografii nebo že byli opilí a vše si pořádně nepamatují. Podle většiny z nich šlo o klukovinu, fotografie neměla být zveřejněná, proto podle nich nešlo o propagaci myšlenek nacismu. Někteří také tvrdili, že si vlajky nevšimli, stejně jako neviděli hajlující kolegy ze snímku. Podle soudce Miroslava Čapka je ale třeba za hajlování a podobnou propagaci názorů ukládat přísné tresty, a ne jenom pachatelům hrozit. „V Česku se prostě hajlovat nebude,“ prohlásil po skončení soudního jednání.

Soudní znalec Zdeněk Zbořil dnes u soudu řekl, že obžalovaní nacistickou vlajkou na fotografii vyjadřují obdiv nebo pozitivní vztah k nacismu. Zdvižené pravice některých mužů v kontextu snímku podle něho lze považovat za nacistický pozdrav, ačkoli se nemusí správnému pozdravu podobat. Upozornil na to, že neonacisté jsou si vědomi trestnosti takových gest, a snaží se je proto všemožně maskovat: „Když je někdo takový pitomec, že se nechá před vlajkou vyfotografovat, tak by měl být potrestán.“

Miroslav Čapek
Zdroj: ČT24