V Libereckém kraji je více policistů, starostové chtějí intenzivnější kontroly

Liberec - Na silnicích Libereckého kraje je od ledna více policistů než dříve. Pořádek přímo v terénu totiž nově hlídají i lidé ze skupiny dopravních nehod, kterým ubyla práce, neboť lidé už nemusí hlásit nehody se škodou do sta tisíc korun. Přímo na Liberecku tak je rázem k dispozici pro hlídkování na silnicích dvacet policistů - dříve to byl jediný. V hlídání provozu jim nyní pomáhají také obce, které opět mohou měřit rychlost, ačkoli mají označené radary jenom omezený efekt. Státní policisty ovšem nejvíce znepokojuje i jiný nešvar – jízda pod vlivem alkoholu. Právě na severu Čech v posledních dnech přistihli hned několik opilých řidičů.

Intenzita kontrol v Libereckém kraji by podle některých starostů mohla být ještě vyšší. Například v Desné mají totiž potíže s motorkáři, kteří zejména o víkendech závodí v ulicích. „Uvítali bychom častější dohled, nejenom z pohledu rychlosti, kde výraznou měrou pomáhají městské policie, ale například i v řešení požívání alkoholu při řízení motorových vozidel,“ uvedl starosta Desné Marek Pieter.

Městské radary, které musí být podle zákona označeny, mají podle starosty Desné pouze částečný efekt. Řidiči prý zpomalují pouze v měřeném úseku a ve zbytku obce rychlostní limit ignorují. Přesto plánuje nákup nových radarů řada obcí v Libereckém kraji. Čtyři nové radary se mají objevit například v obcích na Turnovsku.

Reportáž a vstup Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod