V Afghánistánu bude od listopadu česká vrtulníková jednotka

Praha - Nový ministr obrany Martin Barták chce udržet dosavadní priority svého resortu a v nejbližších dnech předložit sněmovně plán zahraničních misí na příští rok. Největší změna čeká speciální jednotku z Prostějova. Její průzkumníci v Afghánistánu končí a s nimi celá česká účast v operaci Trvalá svoboda. Oproti stávajícím misím bude naopak od listopadu na jihu Afghánistánu vrtulníková jednotka. Své návrhy dnes ministr představil poslancům sněmovního výboru pro obranu. Do připomínkového řízení ve vládě půjde návrh už první červnový týden. Sněmovna by o něm měla hlasovat také v červnu. Barták se tak snaží předejít problémům, které byly s misemi letos, kdy armáda málem musela vojáky stáhnout.

Mise by podle ministra měly zůstat zhruba ve stejném rozsahu jako v letošním roce. Vojáci budou mít nadále provinční rekonstrukční tým v afghánském Lógaru, skončí ale nasazení speciální jednotky v operaci Trvalá svoboda. Na jihu země v blízkosti pákistánské hranice bude ale naopak od listopadu působit vrtulníková jednotka, která bude podle náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka plnit transportní úkoly ve prospěch mise ISAF. Armáda pošle do Afghánistánu tři vrtulníky s posádkou, dohromady asi 100 lidí.

Podle původních plánů měla jednotka v zemi působit už od začátku léta. Misi ale zpozdila modernizace vrtulníků. Zkoušky ale nedopadly úspěšně ani tentokrát. Letecké opravny Malešice je proto spolu s armádou musí kvůli několika závadám znovu zopakovat začátkem června. Na dodání vrtulníků přitom závisí i závěrečná fáze výcviku pilotů, kteří si kromě nových přístrojů musí zvyknout i na navigační systémy. Zatím cvičí na vrtulnících Mi-171 americké armády v Texasu.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Nasazení jednotky SOG se neplánuje

Po plánovaném stažení prostějovských průzkumníků se kvůli vnitřním rozporům neplánuje ani nasazení jednotky vojenské policie SOG. „Situace v jednotce se poslední dobou zlepšuje, samozřejmě že není zatím ideální, cítím, že tam ještě jisté problémy jsou,“ dodal velitel vojenské policie Vladimír Ložek. Podle poslance ČSSD Antonína Sedi ale jednotka pořádně necvičí, a proto má obavu o to, aby neztratila svoje schopnosti a aby vojáci neodešli. Ministr už má analýzu situace v jednotce na stole, jaký bude její další osud, by měl rozhodnout v nejbližší době.

Další desítky vojáků bude mít armáda v Kábulu. Misi chce nechat i v Kosovu, kde má asi 400 lidí. Ostatní projekty budou zřejmě pokračovat, armáda ale bude muset výrazně šetřit. V příštích letech půjde až o desítky miliard korun. Barták chce totiž udržet všechny modernizační a akviziční projekty. Půjde především o čtyři dopravní letadla Casa, která nahradí zastaralé Antonovy An-26. Mezi stávajícími kontrakty zůstávají obrněné transportéry a vozy Tatra. Otazník visí nad pořízením asi stovky lehkých obrněných vozidel.

Voják s kulometem
Zdroj: ČT24
Vydáno pod