Kalousek jedná o nové straně s hnutím Starostů

Praha - Pokud bývalý předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek založí novou politickou stranu, bude tento nový subjekt spolupracovat s hnutím Starostové a nezávislí. Jednání mezi představiteli hnutí a někdejším předsedou lidovců probíhají už několik dnů. Kalousek se nechal slyšet, že nová strana bude středopravá, a proto v této části politického spektra hledá spojence. Starostové jsou mu prý politicky blízcí a oceňuje jejich každodenní kontakt s veřejností. Druhou možností pak je, že Kalousek z politiky definitivně odejde. Definitivní rozhodnutí exministr učiní až po květnovém sjezdu KDU-ČSL.

„Naše názory se začaly sbližovat už před dvěma lety při jednáních o rozpočtovém určení daní. Kalouska považujeme za nejlepšího ministra financí, kterého tato země měla, a máme zájem o užší spolupráci,“ uvedl předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík. V současnosti obě strany řeší i program nového uskupení. Shoda je na konzervativnosti a proevropské orientaci. „Důraz na návrat morálky do politiky, na křesťanské a židovské kořeny naší civilizace, na protikorupční opatření, na nezadlužování dalších generací,“ přiblížil Gazdík.

Podle Gazdíka není zcela vyloučena ani varianta, že se Kalousek stane členem hnutí. „O formě naší spolupráce jednáme, konečné slovo nepadlo,“ konstatoval.

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Někdejší předseda KDU-ČSL se už dříve rozhodl skončit u lidovců, důvodem jsou prý rozdíly v názorech na směřování strany. Kalousek se už v rámci své strany nehodlá nijak angažovat, a to bez ohledu na výsledek nadcházejícího lidoveckého sjezdu. Zda z politiky odejde, nebo založí vlastní stranu, ale zatím Kalousek neupřesnil. „Z mého pohledu se rozhodla KDU-ČSL být spíše rovnostářskou, levicovou stranou, silně katolicky zaměřenou,“ odůvodnil rozhodnutí Kalousek. „Já k tomu nemohu nic dělat. Jednoznačně to svědčí o tom, že Miroslav Kalousek odchází z KDU-ČSL,“ komentoval to současný šéf lidovců Jiří Čunek, který zároveň doufá, že definitivní konec sporů mezi ním a Kalouskem nakonec zvýší lidovecké preference.

Vydáno pod