Deset finalistů bude soutěžit o titul nádraží roku

Praha – Deset nejzajímavějších železničních stanic, které budou soutěžit o titul Nejkrásnější nádraží roku 2009, vybarala porota z návrhů veřejnosti. Jedná se o nádraží Davle, Frýdek-Místek, Hamry-Hojsova Stráž, Choceň, Kamenice nad Lipou, Lednice na Moravě, Litice nad Orlicí, Šumperk, Zábřeh na Moravě a Zahrádky u České Lípy. Z vybrané desítky stanic se rozhodne o nejkrásnějším nádraží hlasováním. Vítěz bude vyhlášen 18. června v sídle českého Senátu v Praze. Informovala o tom ředitelka pořádajícího občanského sdružení Asociace Entente Florale CZ - Souznění Drahomíra Kolmanová. Jedná se o třetí ročník ankety, v předchozích získaly titul nejkrásnějšího nádraží železniční stanice Trutnov a Ostroměř.

Mezi letošními kandidáty na nejkrásnější nádraží jsou stanice z několika regionů, která leží na tratích hlavních i vedlejších – východočeská Choceň nebo Zábřeh na Moravě jsou na hlavní trati z Prahy do Olomouce, Hojsova Stráž na jednokolejné trati spojující západní Čechy s Bavorskem, Lednice je na jihomoravské lokálce, Davle zase na tzv. Posázavském Pacifiku.

„Příjemných nádraží je po celé republice spousta. Cílem soutěže je tato nádraží vyhledávat, dávat tak dobré příklady jiným a formou soutěže poděkovat těm, kteří se na jejich dobrém stavu podílejí,“ uvedl vedoucí projektu Vlídná nádraží Pavel Bureš.

Do projektu Vlídná nádraží soutěž patří. Jeho cílem je ve spolupráci se správcem železnice, místními organizacemi i jednotlivci postupně obnovovat krásu železničních zastávek a nádraží. Vybírat letošní nejkrásnější nádraží mohou lidé z desítky finalistů do 10. června.