Řápková chce účast státu v boji s neplatiči, Kocáb na slyšení nepřišel

Praha - V Senátu dnes proběhlo veřejné slyšení v otázce postupu měst a obcí proti neplatičům pohledávek včetně nájemného. Hlavní debata se týkala rozhodnutí chomutovské radnice, která v únoru začala odebírat prostřednictvím exekutorů dlužné peníze ze sociálních dávek. Primátorka města Ivana Řápková (ODS) debatu zahájila tvrzením, že situace se zlepší pouze tehdy, zapojí-li se do řešení problémů všechny složky státní správy. Namísto toho podle ní ministr pro lidská práva Michael Kocáb a některé neziskové organizace ztěžují možnost nápravy nepřizpůsobivých. Sám Kocáb na veřejné slyšení nedorazil. Při vystoupení jeho postoje prezentovala mluvčí Lejla Abbasová, která Kocábovu neúčast odůvodnila ministrovou nevolí jakkoli se podílet na televizním přenosu názorů, se kterými zásadně nesouhlasí. Senátorka Liana Janáčková (ODS) ho označila za zbabělce.

„Rapidního zlepšení situace lze dosáhnout jen za předpokladu, že se zapojí všechny složky státní správy, že města přestanou být osamocena, že se zapojí zejména vnitro a spravedlnost. To jsou sféry, které samosprávy nemohou ovlivnit,“ uvedla Řápková, podle které Kocáb svou nepřítomností sám dokázal, že žádná pomoc státu není. Ve svém projevu také apelovala na rychlejší jednání soudů, obzvláště v případě výpovědí z nájmů.

Řápková rovněž zdůraznila, že je potřeba změnit přístup některých neziskových organizací a ministerstva pro lidská práva a menšiny, kterému šéfuje Michael Kocáb. Podle starostky by se měly tyto subjekty věnovat především terénní práci a neplést se do politických šarvátek. Řápková také označila medializaci celé věci za žádoucí impulz k rozvíření důležité celospolečenské debaty.

Reakce starostů na otázku „Pomáhá stát městům v boji s neplatiči?“:

Leo Venclík, starosta Brno-sever: „Když se podívám na název dnešní debaty, zda pomáhá stát obcím a městům v boji s neplatiči, je na to naprosto jednoduchá odpověď. Nepomáhá, naopak brzdí obce, aby mohly s neplatiči bojovat.“   

„Vzhledem k tomu, že jsem se včera náhodou dozvěděl, že dnešní veřejné slyšení bude živě vysílat ČT24, rozhodl jsem se svoji účast zrušit a za sebe vyslat pověřenou osobu. Domnívám se, že prostor ve veřejnoprávním médiu pro prezentaci myšlenek, se kterými zásadně nesouhlasím, je neadekvátní a nechci se žádným způsobem na propagaci těchto myšlenek podílet,“ odůvodnil Kocáb ústy Abbasové svou nepřítomnost v Senátu. Ministr odmítl přijít i kvůli sestavení hostů, kteří podle něj prezentují jednotný názorový proud primátorky Chomutova Řápkové.

Kocáb se bojí prohlubování hmotné nouze

Z prohlášení Michaela Kocába:

„Jsme povinni usilovat o sociálně přívětivé prostředí pro všechny lidi, i pro ty, kteří se ne vždy vlastní vinou dostali do situace hmotné nouze, ze které nenacházejí východiska.“

Abbasová poté přečetla ministrův projev, v němž Kocáb uvádí své výhrady vůči exekucím sociálních dávek. Opětovně je označil za nezákonné, podle něj povedou jen k další sociální vyloučenosti dlužníků, kteří si budou mnohdy muset opatřovat peníze na obživu buď dalším zadlužováním, nebo nezákonnými způsoby.

„Stát věnuje na sociální platby velkou část rozpočtových výdajů. Měnit jejich primární účel - pomoci v nouzi, je nepřípustné. Přesně to se však stalo v Chomutově a tvrdím, že v rozporu se zákonem,“ vzkázal Kocáb. Ministrův projev obsahoval rovněž vyjádření renomovaných právníků a ombudsmana, která jeho stanovisko potvrzují.

Z jednání vyplynul požadavek pracovní skupiny starostů a vysokých úředníků

Z dnešního veřejného slyšení vyplynul požadavek starostů připravit ve spolupráci s ministerstvy nové zákonné možnosti, které by jim účinněji pomohly řešit problém dlužníků. Rozhodli se kvůli tomu vytvořit pracovní skupinu, v níž by měli být i zákonodárci a prezidentka Exekutorské komory ČR Jana Tvrdková. V pracovní skupině by mohli být také zástupci měst, která s dlužníky problém nemají. Především představitelé Chomutova, Litvínova a Brna-sever už teď navrhují změnu přestupkového zákona a chtějí mít snadnější možnost sáhnout na dávky problémovým lidem.