Kocáb popírá vinu ohledně majetkové exekuce

Praha - Ministr pro lidská práva Michael Kocáb podle serveru Týden.cz čelí exekuci. Na nemovitostech, které vlastní, je exekuční plomba. Návrh na exekuci zřejmě podal liberecký podnikatel Radovan Alt. Kocáb, který podle Hospodářských novin jako jediný z vlády Jana Fischera odmítl zveřejnit své majetkové poměry, dnes popřel jakékoliv dluhy a dodal, že se jedná o nedorozumění. Problémy s exekutory měl však prý už dříve. Přípis „nařízení exekuce“ stojí podle serveru Týden.cz u Kocábovy parcely v pražské Troji a u nemovitosti v Karlově ulici. Právě ministr Michael Kocáb orodoval za neplatiče, kterým přímo na chomutovské radnici zabavoval sociální dávky exekutor.

Michael Kocáb společně se ženou nakoupil v 90. letech hned čtyři nemovitosti: část zmiňovaného domu na Starém Městě a dva domy i parcelu v památkově chráněném území v Praze - Troji. Všechny nemovitosti jej měly stát přes šestnáct milionů korun. U všech je nyní v katastru nemovitostí poznámka „nařízení exekuce“. „Úředník v minulosti opomněl smazat tuto poznámku v katastru. Nikomu nic nedlužím,“ řekl serveru Kocáb.

Podle serveru měl ministr problémy s exekucemi už dříve. V roce 2003 se exekutoři chystali obstavit jeho dům v pražské Karlově ulici kvůli nezaplaceným stavebním pracím, o rok později přišli vymáhat dlužnou částku od společnosti Czech Sat, a. s., v níž Kocáb figuroval.

Kocáb: Vše doložím majetkovým přiznáním

K tomu, že ministr prozatím nechce zveřejnit majetkové poměry, má podle svých slov vážné důvody. „A v žádném případě to není tak, že bych musel skrývat nějaké finanční nekalosti. Mé majetkové poměry jsou transparentní a to ostatně dokážu, až podám příští rok majetkové přiznání za rok 2009, jak mi ukládá zákon,“ uvedl pro server Kocáb.

Kocáb ve funkci ministra v uplynulých týdnech kritizoval vymahatele, kteří zabavovali dlužníkům na městském úřadě v Chomutově sociální dávky. Nedávno ministr jako jediný neodpověděl Hospodářským novinám v anketě, v níž se redaktoři dotazovali členů nového kabinetu na majetkové poměry. „Děkuji za poslání dotazů, pan ministr na ně ale odpovídat nebude,“ odpověděla na dotaz Hospodářských novin ministrova mluvčí Lejla Abbásová.