Bezpečnost na českých silnicích se letos zlepšuje

Praha – Nejnižší počet mrtvých od roku 1990 zůstalo po dopravních nehodách na českých silnicích letos od ledna do dubna. Celkem za první třetinu roku 2009 zahynulo při nehodách 237 lidí. Oproti roku 2008 je to o 27 méně – po meziročním nárůstu počtu mrtvých v lednu se statistiky zlepšily ve všech následujících měsících. Pozitivně se vyvíjejí také statistiky těžce zraněných lidí, těch bylo za první čtyři měsíce letošního roku 862. V tomto ohledu došlo k meziročnímu poklesu o 176 zraněných lidí a čísla jsou navíc nejlepší od roku 1990. Na to, že přese všechno příliš neklesá agresivita některých řidičů, ovšem ukazuje statistika, podle které i přes celkový pokles vzrostl oproti roku 2008 počet smrtelných nehod, které se staly na mokré silnici, a také těch, které způsobil nesprávný způsob jízdy. Souhrnný přehled statistik vydal Ústřední automotoklub.

Z 237 mrtvých, kteří zahynuli od letošního ledna do dubna na českých silnicích, výrazně převažují lidé cestující v autě nebo na motorce – bylo jich 183. Dalších sedm lidí zemřelo při havárii na kole. Nehody za první čtyři měsíce roku 2009 nepřežilo také 47 chodců. Naprostou většinu tragických havárií zavinili podle policejních šetření řidiči motorových vozidel. Nejvíce lidí letos zahynulo ve spěchu – nepřiměřená rychlost byla důvodem úmrtí 110 z nich.

Není překvapivé, že se letos výrazně snížil počet nehod – až o polovinu. Ve statistice jsou totiž zohledněny pouze ty havárie, k nimž vyjíždí policie. Tu ale od ledna není nutné volat k haváriím, při nichž se nikdo nezraní a celková škoda nepřesáhne sto tisíc korun, do loňska byl limit na padeásti tisících.