Po nárazu do stromu začal rychlík hořet, nikdo se nezranil

Černošice (u Prahy) - U Černošic odpoledne narazil rychlík do spadlého stromu. Ve vlaku cestovalo 148 lidí, nikdo nebyl zraněn. Provoz na trati mezi stanicemi Praha-Smíchov a Řevnice byl více než tři hodiny přerušen, po jedné koleji se začalo jezdit před šestou hodinou, řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla. Do stromu narazil krátce po druhé hodině rychlík jedoucí z Prahy přes Písek do Českých Budějovic u zastávky Černošice-Mokropsy. Počasí zkomplikovalo odpoledne provoz na šestnácti tratích, které byly po větrné smršti uzavřené.

Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Pavla Hally při nehodě lokomotiva strhla u Černošic i trolejové vedení a její kabina vzplála. Strojvedoucí z vlaku cestující evakuoval, nikomu se nic nestalo. Lokomotivu uhasily čtyři jednotky hasičů během několika minut. Oheň způsobil na lokomotivě škody za 800 000 korun.

Podle Hally se v 17:47 začalo jezdit po první traťové koleji. Zprovoznit druhou kolej, na níž stála lokomotiva, bude ještě chvíli trvat.

„Náhradní autobusová doprava se bude rušit. Protože ale úsek z Radotína do Dobřichovic je poměrně dlouhý, zhruba deset kilometrů, a k dispozici je pouze jedna kolej, tak se asi na trať nevejdou úplně všechny vlaky a je stále třeba počítat s určitým zpožděním,“ řekl v 18:00 Petr Šťáhlavský z Českých drah. Některé spoje se kvůli tomu podle něj budou muset zřejmě odřeknout, podrobnosti se cestující dozví ve stanicích. Havarovaná souprava by se podle Šťáhlavského měla z druhé koleje odtáhnout během večera a v sobotu už by měl být provoz bez omezení.

České dráhy registrují po větrné smršti, která se přes Čechy odpoledne přehnala, zatím šestnáct zablokovaných tratí, většinou jsou důvodem padlé kmeny. U Josefova Dolu v Jizerských horách se sesula opěrná zeď pod tratí. Čtyři vlaky narazily do stromu, nehody se obešly bez zranění. V 18:45 provoz stál na sedmi tratích, ostatní již byly uvolněné.

Vydáno pod