Do vězení dnes nastoupili dva zbylí aktéři kuřimské kauzy

Brno - Všichni aktéři takzvané kuřimské kauzy týrání dětí jsou již ve vězení. Do věznice v Brně-Bohunicích dnes přišli Jan Turek a Jan Škrla, kteří si mají odpykat pět a sedm let vězení. Příchod Turka sledovali před brněnskou vazební věznicí kameramani a fotografové. Chvíli po něm přišel také Škrla. Potvrdila to mluvčí věznice Soňa Haluzová. Ve vězení jsou již čtyři odsouzené ženy včetně matky a tety dvou týraných chlapců.

Zatím není zřejmé, ve které věznici si Turek a Škrla svůj trest odpykají. Jasné je pouze to, že jej započnou v Brně-Bohunicích. „Jsme jediná nástupní věznice pro jižní Moravu,“ řekla mluvčí vazební věznice Soňa Haluzová. Kuřimská kauza, odhalená před dvěma roky, bude mít ještě patrně dohru u Nejvyššího soudu. Právní zástupci většiny z šestice odsouzených ohlásili, že zvažují podání dovolání. Nejvyšší soud by mohl spis k případu dostat v září.  

Dva týraní chlapci žili se svojí rozvedenou matkou. Příbuzní a jejich známí je údajně týrali od léta 2006 do května 2007 v Brně, Kuřimi a na chatě ve Veverské Bítýšce. Odsouzení prý děti zavírali do klecí, bili, řezali, topili a pálili cigaretovými nedopalky. Cílem bylo vytvořit z hochů lidi se zlomenou vůlí, připravené na slovo poslechnout jakékoli rozkazy. Odsouzení byli podle některých názorů členové náboženské sekty. Motivy týrání nikdo uspokojivě nevysvětlil.