Fischer hodlá navrhnout Mlynáře do čela Úřadu vlády

Praha - Premiér Jan Fischer chce dosadit do čela Úřadu vlády bývalého ministra informatiky Vladimíra Mlynáře, který by tak měl nahradit dosavadního šéfa úřadu Jana Nováka. Informaci uvedly Lidové noviny na svých internetových stránkách. Server to píše s odvoláním na několik nejmenovaných zdrojů. Uvádí, že Fischerův záměr se nelíbí ODS. Novák do funkce nastoupil za Fischerova předchůdce Mirka Topolánka (ODS). „V tuto chvíli mám s úřadem vlády uzavřenu smlouvu o externí spolupráci v oblasti odborné agendy pro pana premiéra,“ řekl Mlynář. K případnému řízení úřadu vlády se nevyjádřil.

Mluvčí vlády Roman Prorok potvrdil, že Mlynář pro premiéra externě pracuje. „Informaci o možném nástupu pana Mlynáře do čela Úřadu vlády však nebudu komentovat,“ doplnil Prorok.

Zdroj z okolí Topolánka Lidovkám.cz řekl, že podle původní dohody měl Novák v čele úřadu zůstat do předčasných parlamentních voleb, které by se měly konat 9. a 10. října. „Pan premiér Fischer se snaží dohodu porušovat. Chce si tam dát Vladimíra Mlynáře. Snažíme se tomu všemožně zabránit,“ řekl zmíněný zdroj LN. Novák o svém možném odvolání nemá podle serveru ani potuchy. „Pan premiér Fischer mi po nástupu do Strakovy akademie nabídl, abych ve funkci dál pokračoval,“ řekl podle serveru.

Mlynář byl ministrem bez portfeje v úřednické vládě premiéra Josefa Tošovského v první polovině roku 1998. Byl současně mluvčím tohoto kabinetu. Ministrem byl i v koaličním kabinetu ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU v letech 2002 až 2005. Nejprve byl ministrem bez portfeje a měl na starosti informační technologie. Po vzniku ministerstva informatiky počátkem roku 2003 se stal šéfem tohoto resortu. V dubnu 2005 podal demisi, a to kvůli napětí v tehdejší vládní koalici i sporům v Unii svobody-DEU. V letech 2007 až 2008 byl poradce tehdejšího ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL). Nyní je konzultantem telekomunikační společnosti Telefónica O2.

Vydáno pod