Stíhání Jana „Parsifala“ Dvorského a jeho ženy bylo zastaveno

Praha - Státní zastupitelství okresu Praha-východ dnes zastavilo téměř 15 let trvající trestní stíhání Jana Dvorského alias Parsifala a jeho družky Lucie Dvorské. Zakladatelé vlastní radikální sekty blízké Hnutí Grálu byli obviněni z ohrožování mravní výchovy mládeže kvůli tomu, že své děti neposílali do školy. O rozhodnutí státního zastupitelství informovala dnes advokátka obou stíhaných Klára Slámová. Rozhodnutí z 15. května podle ní dosud není pravomocné.

Parsifal a Dvorská žili od roku 1995 v cizině, v posledních letech se svými osmi dětmi v belgickém Ostende. Tam je také nedávno odhalila policie. Na oba byl sice vydán zatykač, ale nikoli mezinárodní vzhledem k tomu, že čin, kvůli němuž byli stíháni, nebyl dostatečně závažný. Policie zahájila trestní stíhání s Dvorskými kvůli zanedbávání rodičovské povinnosti v roce 1994.

Soudce na Jana a Lucii vydal zatykač v únoru 1995, protože se vyhýbali trestnímu stíhání a vyšetření duševního stavu. Policie se sektou kolem rodiny Dvorských začala zabývat poté, co byla vydána kniha Syn Člověka, hlásající příchod tisícileté říše. V souvislosti s tím potom vyšlo najevo, že členové sekty své děti neposílají do školy.

Vyšetřování dál nespěje, chybí svědkové

S případem Dvorského je podle policistů spojena celá řada majetkových podvodů. Do sekty totiž vstoupilo mnoho lidí, kteří Parsifalovi darovali veškeré své jmění. Nikdo z nich nechce v případu vypovídat, a proto policisté Dvorského zatím nemohou stíhat pro žádný další trestný čin.

Sekta Parsifala Imanuela vstoupila na českou náboženskou scénu v roce 1993 velmi tvrdě a velmi radikálně. Přišli s myšlenkou blízkého konce světa a blízkého přechodu do tisícileté říše těch, kteří si to zaslouží. Říše měla vzniknout v roce 1994 v severní Itálii. Někdy i celé rodiny prodávaly kvůli nákupu nových pozemků své majetky. Tito lidé žili v komunitách mesiášových pomocníků na Berounsku a Rokycansku. Z nich pak byli postupně zase vylučováni, někteří skončili na psychiatrii.

Vydáno pod