Vojenské přehlídky v Hlučíně a Lešanech přilákaly tisíce diváků

Hlučín - Armáda po roční pauze opět představila své umění v areálu československého opevnění v Hlučíně-Darkovičkách na Opavsku. Tamní vzpomínková akce připomněla nejen výročí květnové mobilizace v roce 1938, ale i konec druhé světové války. Pro návštěvníky byly připraveny ukázky pilotování letounů, ukázky bojů podle taktiky z roku 1938, výcvik služebních psů nebo likvidace stanoviště nepřítele. Na své si přišli i návštěvníci Protiletadlového dne v Lešanech, kde se vedle dvou bojových vrtulníků předvedl i radiolokátor Věra.

Letouny L 159 prosvištěly divákům nad hlavami v areálu hlučínských pevností přesně v deset hodin, poté začalo jejich dobývání dle taktiky z roku 1938. Diváci mohli vidět také jízdní vlastnosti bojových vozidel a tanku T 72. Modernizovaný ruský typ bez problémů demoloval vraky automobilů. Zlatým hřebem programu bylo moderní odminovací obrněné vozidlo Božena, které vojáci ovládali z bezpečné vzdálenosti až 3 km.

Protiletadlovému dni ve Vojenském technickém muzeu v Lešanech, které zahajovalo 14. sezonu, zase kraloval pasivní radiolokátor Věra. V rámci přehlídky narušily vzdušný prostor také dva bojové vrtulníky, což byla příležitost pro 25. protiletadlovou brigádu ze Strakonic předvést svou výzbroj.

Reportáže Evy Lankočí a Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Další aktivní ukázku vojenské techniky plánuje muzeum na 29. srpna, kdy v Lešanech představí techniku studené války. Na realizaci divácky atraktivních vojenských přehlídek se podílejí aktivní zálohy Armády České republiky a vojenské historické kluby.

Vydáno pod