Stovky lidí si v Jáchymově připomínaly hrůzy komunistických lágrů

Jáchymov - Desítky bývalých politických vězňů a stovky hostů si dnes už podvacáté připomněly kruté podmínky pracovních táborů v Jáchymově. Bývalí političtí vězni tak uctívají památku svých kamarádů, kteří na Jáchymovsku zemřeli při těžbě uranu. V mnoha projevech přitom zazněla varování před opětovným vzestupem vlivu komunistů na společnost. Předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová také dnes zklamaně podotkla, že pětileté snažení o legislativní změny, které by pomohly přeživším muklům, například zákon o uznání třetího odboje, se prosadit nepodařilo.

„Po dobu pěti let jsem opakovaně naději na tomto místě oživovala. Dnes to tak už nečiním a omlouvám se památce všech zemřelých jáchymovských otroků, že se tak nestalo. Nedokázali jsme také spravedlivě odsoudit všechny žijící, kteří v zaslepenosti zrůdné ideologie posílali na smrt nebo do neskutečně zlých podmínek kriminálů a lágrů nejlepší muže, chlapce a ženy této země,“ řekla Kavalírová. „V našem programu bylo morální odsouzení, které by mělo nadčasovou podobu. Ale to oficiálně vysloveno nebylo,“ konstatovala.   

Premiér Jan Fischer vzdal v projevu poctu lidem, kteří se vzepřeli komunistické moci. „My ostatní, kteří jsme tu sílu neměli, se musíme umět stále znovu vyrovnávat sami se sebou a svou minulostí,“ řekl Fischer, který byl v 80. letech členem KSČ.   

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Politici v projevech upozorňovali, že komunisté v posledních letech získávají opět na síle. Podle předsedy Senátu Přemysla Sobotky (ODS) se země z odkazu komunismu nepoučila. „Slovo antikomunismus je dnes vyslovováno s despektem,“ řekl. Stejně jako kdysi se dnes komunisté podle něho snaží koupit si národ za pár korun. Bývalý hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel (ODS) mimo jiné upozornil, že tento kraj je jedním ze dvou v České republice, kde se komunisté dostali i do vedení kraje.  

Političtí vězni po roce 1948 těžili v okolí Jáchymova a Horního Slavkova uranovou rudu pro Sovětský svaz. Dělali to v nelidských podmínkách, bez ochranných pomůcek. V jáchymovských uranových dolech bylo v 50. letech zřízeno 18 táborů, kam byli umísťováni většinou političtí vězni. Z tisíců vězňů, kteří nucenými pracemi prošli, jich stovky nepřežily.