Hasiči a záchranáři představili svou činnost v Poděbradech

Poděbrady - Na mnoha místech středočeského lázeňského města dnes profesionální a dobrovolné jednotky záchranářů, hasiči i policisté prezentovali návštěvníkům spolupráci při záchranných akcích, techniku a vybavení. V rámci Dne záchranářů se sjelo do Poděbrad více než 900 příslušníků integrovaných záchranných složek, kteří nabídli přihlížejícím simulované záchranářské zásahy na zemi i ve vodě, hašení požáru či atraktivní možnost vyzkoušet si použití nejrůznějšího záchranářského vybavení. Akce v lázeňském městě probíhala až do 17:00. Za tu dobu dorazilo do Poděbrad a přilehlého okolí na 15 000 lidí.

Podobná akce proběhla v Poděbradech již v letech 2002 a 2006. Letos byla k vidění například prezentace vytažení automobilu z řeky včetně asistence potápěčů, hašení požáru za pomoci vrtulníků, vyprošťování osob z havarovaných automobilů, vyhledávání zavalených osob, ukázky protipovodňových prostředků včetně velkokapacitních čerpadel nebo předvádění dekontaminačních procedur. Pro srovnání proběhla v průběhu dne také přehlídka 90 let starých historických hasičských vozů.

Největšímu zájmu se těšil fingovaný zátah na bankovního lupiče, který při útěku unesl rukojmí. Během záchranné operace se do akce zapojila většina záchranných i policejních složek a divákům předvedla souhru při krizových momentech.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Samotní návštěvníci si mohli dále vyzkoušet přejezd přes řeku po dřevěném traverzu, provádění resuscitace i první pomoc. Pro děti byl připraven speciální zábavný program. „Chceme představit široké spektrum dovedností a praktik, ukázat lidem, jak příslušníci záchranných sborů spolupracují a čím disponují. Je to jedna z největších akcí svého druhu v republice,“ přiblížil dění v Poděbradech mluvčí HZS Petr Kopáček.

V rámci akce se v poděbradském Kongresovém centru uskutečnila také odborná konference „Den po zásahu“, na které přední čeští a zahraniční experti diskutovali o možnostech jednotek sboru dobrovolných hasičů a jiných záchranných složek při mimořádných krizových událostech. Zahájení se zúčastnil hejtman Středočeského kraje David Rath a generální ředitel HZS ČR Miroslav Štěpán.

  • Vytahování potopeného auta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/881/88064.jpg
  • Nácvik únosu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/881/88017.jpg