Jedno pivo před jízdou? Kvůli nepřesnosti testerů možná ano

Praha - Ministerstvo dopravy možná v budoucnu přistoupí na mírnější posuzování požívání alkoholu za volantem. Vydalo totiž metodický pokyn, podle kterého by policie měla tolerovat dechový test při hodnotách nižších než 0,24 promile, což odpovídá půllitru piva. Důvodem je poznatek odborníků, podle kterých vykazují měřicí přístroje značné odchylky, a to jak vzhledem ke skutečnému obsahu alkoholu v krvi, tak v porovnání mezi opakovanými zkouškami.

Se zajímavým zjištěním přišel soudní znalec v oboru toxikologie Jaroslav Zikmund, který laboratorně porovnával promile v krvi podnapilých osob v porovnání s předchozím policejním měřením. Výsledek je nečekaný - odchylky se mohou pohybovat v řádu 1-2 promile. „Mám provedeno tisíc měření, kde jsem došel k tomu, že odchylky mohou být až plus 0,7 promile, ale i 2,3 promile pod,“ upozornil Zikmund. Ministerstvo nyní musí reagovat nejen na výzkum Zikmunda, k podobnému zjištění před časem došel i Český metrologický institut.

Znalci však namítají, že rozdíly v měřeních nejsou chybou přístrojů, nýbrž specifických podmínek při měření. „Může tam být zima nebo naopak teplo, řidiči můžou být šokem nebo útěkem rozdýcháni, takže tam to bývá ovlivněno,“ dodává Zikmund. Výsledkem je tedy ministerské nařízení správním orgánům, aby při trestání body či pokutou u usvědčených odečetly z naměřeného čísla 0,24 promile. Teprve výsledek hodnoty po odečtení má být sankciován.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Rozdíly v měření vyřeší odběr krve

Podle nové metodiky se bude navíc přistupovat k odběru krve v případě, že se výsledek dvou po sobě jdoucích dechových zkoušek v pětiminutovém intervalu bude lišit o víc než 10 procent. „My jsme to upravili s tím, že je pro nás nepřijatelné, aby řidič stál půlhodiny na stanovišti a každých pět minut prováděl dechovou zkoušku. Proto jsme uvedli, že u těchto rozporů bude proveden odběr krve,“ uvedl ředitel dopravní policie Leoš Tržil.