Krajské konference lidovců žádného z kandidátů na předsedu nepodpořily

Praha - Pět krajských konferencí KDU-ČSL završilo přípravu strany na její sjezd, který se uskuteční za týden ve Vsetíně. Jeho účastníci zvolí nové vedení a měli by řešit její vnitrostranické spory. Sjezd také nastíní, jakým směrem se strana bude dále vyvíjet. Ani jedna z dnešních pěti krajských konferencí ovšem nezavázala delegáty k podpoře konkrétního kandidáta na předsedu strany. Konference také zvolily většinou nové předsedy krajských organizací.

Lidovci se dnes sešli na krajských konferencích na Vysočině a v Karlovarském, Olomouckém, Královéhradeckém a Středočeském kraji. Novým šéfem lidovců na Vysočině se stal jeden z nejvlivnějších členů strany - místopředseda Poslanecké sněmovny a v minulosti mnohaletý první místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal. Konference ho rovněž navrhla na místopředsedu strany.   

Kasal chce obnovit komunikaci na úrovni mezi krajskými organizacemi a centrem, krajskými zastupiteli i různými sdruženími. Myslí si, že ve straně je stále místo i pro exministra financí Miroslava Kalouska, který s vývojem v KDU-ČSL nesouhlasí. Strana se podle něj posunula politicky příliš doleva a Kalousek zvažuje, že ji opustí a založí nový pravicový subjekt. Spekuluje se o tom, že by do něj mohli vstoupit mnozí významní lidovci, kteří na dosavadních předsjezdových konferencích už ani neobhajovali vedoucí funkce.    

Nového předsedu mají po dnešku i lidovci na Královéhradecku, Olomoucku a ve středních Čechách. KDU-ČSL na Královéhradecku povede primář broumovské nemocnice a předseda krajských lidoveckých zastupitelů Jiří Veselý, který nahradil poslance Jiřího Hanuše. V čele lidovců na Olomoucku stanul náměstek hejtmana Pavel Horák. Vystřídal dlouhodobě nemocného poslance Tomáše Kvapila. Středočeskou KDU-ČSL povede náměstkyně ministra vnitra Lenka Ptáčková Melicharová. Vedení dnes lidovci nezměnili jen na Karlovarsku, kde se předsedou krajské organizace znovu stal Josef Malý.