Meteorologové předpovídají další bouřky a krupobití

Praha - Českou republiku by v úterý odpoledne mohly znovu zasáhnout bouřky a přívalové deště srovnatelné s těmi, které se přes české území přehnaly v pátek. Ještě v pondělí má být podle meteorologů hezky - pršet má ojediněle, mimo jiné na Šumavě. Počasí se pak má zhoršit až v úterý, oblačno by mělo být i ve středu.

V úterý bude zpočátku skoro jasno a polojasno, ale odpoledne a k večeru by v Čechách od západu měla přibývat oblačnost provázená přeháňkami a
bouřkami. „Bouřky mohou být doprovázeny přívalovými srážkami, nebo určitě nárazy větru, takže může to být něco podobného, jako bylo v pátek. Nebo to může být i něco silnějšího,“ řekl pracovník Českého hydrometeorologického ústavu.

Nejvyšší úterní teploty mohou být 26 až 30 stupňů, ale pak se ochladí. Ve středu má být zpočátku hodně oblačnosti včetně deště, postupně ale bude od západu v průběhu dne slábnout. Maximální teploty by ve středu měly být 15 až 19 stupňů.

Bez proudu jsou po páteční vichřici ještě desítky domácností

Páteční vichřice spojená s bouřkou a místy i krupobitím postihla hlavně severní Moravu a východní Čechy, ale zasáhla i jiné oblasti státu a způsobila statisícové škody. České dráhy musely v pátek přerušit provoz na 17 tratích, na které spadly stromy. Poslední neprůjezdnou trať se jim podařilo zprovoznit až před sobotním polednem. 

Na severu Moravy zůstávají bez proudu desítky domácností. Poruchy na nízkém napětí přetrvávají hlavně na Ostravsku a Karvinsku. Energetici je budou odstraňovat po celý dnešní den. Železniční doprava je ještě mírně omezena v centru Ostravy, kde musejí cestující počítat nejvýše s půlhodinovým zpožděním. 

Všechny poruchy na vysokém napětí už prý energetici odstranili v sobotu. Ty nejrozsáhlejší způsobil silný vítr s přívalovým deštěm na Ostravsku, Opavsku a Šumpersku v Olomouckém kraji. „Do odstraňování se zapojili také hasiči a specialisté na práce v extrémních výškách. Nasazena byla i těžká technika kvůli celým stromům, které poškodily vedení,“ dodala regionální mluvčí ČEZ Alice Lutišanová.

Rychlík Českých drah 22. května odpoledne u Černošic narazil do spadlého stromu. Kabina lokomotivy začala hořet, nikdo zraněn nebyl.
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK